BLÁHA, Jan, Pavlína NOSKOVÁ, Radka KLOZOVÁ, Dagmar SEIDLOVÁ, Petr ŠTOURAČ a Antonín PAŘÍZEK. Současné postupy v porodnické anestezii III. – regionální anestezie u císařského řezu. Anesteziologie a intenzivní medicína. Praha: ČLS JE Purkyně Praha, 2014, roč. 25, č. 1, s. 29-39. ISSN 1214-2158.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Současné postupy v porodnické anestezii III. – regionální anestezie u císařského řezu.
Název česky Současné postupy v porodnické anestezii III. – regionální anestezie u císařského řezu.
Název anglicky Current approaches in obstetric anaesthesia III - regional anaestheia for caesarean section
Autoři BLÁHA, Jan (203 Česká republika), Pavlína NOSKOVÁ (203 Česká republika), Radka KLOZOVÁ (203 Česká republika), Dagmar SEIDLOVÁ (203 Česká republika, domácí), Petr ŠTOURAČ (203 Česká republika, garant, domácí) a Antonín PAŘÍZEK (203 Česká republika).
Vydání Anesteziologie a intenzivní medicína, Praha, ČLS JE Purkyně Praha, 2014, 1214-2158.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 30214 Obstetrics and gynaecology
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14110/14:00075157
Organizační jednotka Lékařská fakulta
Klíčová slova česky císařský řez; celková anestezie; regionální anestezie; volba anestezie
Klíčová slova anglicky caesarean section; general anaesthesia; regional anaesthesia; anaesthesia choice
Štítky EL OK
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnila: Ing. Mgr. Věra Pospíšilíková, učo 9005. Změněno: 2. 4. 2014 09:40.
Anotace
Císařským řezem dnes u nás končí skoro čtvrtina všech porodů a dá se předpokládat, že tento trend bude i přes veškerou snahu nadále stoupat. Díky zvyšujícímu se věku matek, jejich vyšší komorbiditě, zvyšujícímu se počtu stavů po předchozím císařském řezu a z mnoha dalších příčin. Svůj podíl nepochybně má i snižující se ochota porodníků “riskovat” v hraničních porodnických situacích vedení spontánního porodu. Stoupající počet císařských řezů zvyšuje i význam a vliv podané anestezie. Stejně tak jako jinde ve světě, i u nás evidujeme za posledních 20 let stálý vzestup regionální anestezie vůči anestezii celkové, takže v současné době již regionální anestezie převažuje. Podíváme-li se ale na konkrétní aktuální čísla, ukáže se alarmující propast mezi Českem a ostatním světem. V roce 2011 byla v České republice u císařského řezu podána regionální anestezie v 53 % případů a celková anestezie v 47 %. Pro srovnání, ve většině medicínsky vyspělého světa zastoupení celkové anestezie u císařského řezu nepřesahuje 10–15 %. Příčiny je nutno hledat především v rigiditě a konzervativnosti českého porodnictví, v obtížně pochopitelné nechuti porodníků na řadě pracovišť k regionálním anesteziologickým technikám. Ale možná i v nedostatečné dostupnosti „lokálních“ zkušeností publikovaných v českých odborných časopisech. ESPAA se proto v tomto článku snaží shrnout své současné zkušenosti a doporučení pro císařský řez v regionální anestezii a podpořit tím ta pracoviště, kde k regionálním technikám stále přetrvávají jisté obavy.
Anotace anglicky
Caesarean section in our country ends nearly a quarter of all births, and it can be assumed that this trend will continue despite all efforts to rise. With increasing age of mothers, their higher co-morbidity, increasing the number of states after previous caesarean section and many other causes. Its share has undoubtedly also decreasing willingness of obstetricians to risk in borderline situations obstetric management of spontaneous delivery. The increasing number of caesarean sections increased the importance and influence of anaesthesia administered. As well as elsewhere in the world, in our country we record for the last 20 years, the rise of regional anesthesia to general anaesthesia, so currently have regional anaesthesia prevails. If we look at specific but current figures show the alarming gap between the Czech Republic and the rest of the world.
VytisknoutZobrazeno: 26. 4. 2024 09:58