KOVÁČOVÁ, Lucia, Lucie NECHVÁTALOVÁ a Štěpán VÝBORNÝ. Ochrana soukromí versus svoboda projevu médií. 1. vyd. Brno: Masarykova univerzita, 2013, 166 s. Spisy Právnické fakulty MU č. 442 (řada teoretická, Edice S). ISBN 978-80-210-6521-5.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Ochrana soukromí versus svoboda projevu médií
Název anglicky Protection of Privacy versus Freedom of Expression of the Media
Autoři KOVÁČOVÁ, Lucia (703 Slovensko, garant, domácí), Lucie NECHVÁTALOVÁ (203 Česká republika, domácí) a Štěpán VÝBORNÝ (203 Česká republika, domácí).
Vydání 1. vyd. Brno, 166 s. Spisy Právnické fakulty MU č. 442 (řada teoretická, Edice S), 2013.
Nakladatel Masarykova univerzita
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Odborná kniha
Obor 50500 5.5 Law
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání tištěná verze "print"
Kód RIV RIV/00216224:14220/13:00072714
Organizační jednotka Právnická fakulta
ISBN 978-80-210-6521-5
Klíčová slova česky svoboda projevu; médiá; právo na soukromí; demokracie; kyberprostor; internet
Klíčová slova anglicky Freedom of expression; media; the right to respect for private life; democracy; cyberspace; Internet
Štítky Munipress, rivok
Změnil Změnila: Mgr. Martina Dvořáková, učo 180818. Změněno: 2. 5. 2014 15:38.
Anotace
Svoboda projevu představuje klíčovou hodnotu demokracie a jako taková je chráněna především ve vztahu k médiím označovaným za hlídací psy demokracie. Jak však postupovat, pokud tito psi přestanou hlídat a začnou kousat tím, že vstupují do soukromí různých osob a o něm zhurta referují? Má je demokracie nadále chránit nebo jim má uzmout benefit široké míry svobody projevu a naopak chránit soukromí pokousaných? A jak postupovat v případě virtuálních psů, jejichž pole působnosti je mnohonásobně větší a možnost jejich regulace výrazně nižší? A má vůbec právo reálnou možnost regulovat v kyberprostoru svobodu projevu za účelem ochrany soukromí skrze normy vnitrostátního, mezinárodního veřejného či mezinárodního soukromého práva? Na tyto a mnohé další otázky se snaží nalézt odpověď předložená publikace.
Anotace anglicky
Freedom of expression is an essential element of democracy. Its protection is highlighted especially in the connection with media described as public watchdogs of democracy. But how to act if these dogs stop to watch and begin to ‘bite’ by invading privacy of various persons and consequently by informing about it? Is it a role of democratic society to protect media in any case or are there cases where it is appropriate to revoke media their wide freedom of expression in order to protect privacy of those who were ‘bitten’. And how to act in the case of virtual dogs that have global impact and the legal regulation is considerably less developed than in the ‘real’ world? Does the legal regulation possess the ability to regulate freedom of expression in the cyberspace through rules of national, international private or international public law in order to protect privacy of persons? In the submitted book the authors try to find the answers on these and many other questions.
Návaznosti
MUNI/A/0898/2012, interní kód MUNázev: Ochrana soukromí versus svoboda projevu médií (Akronym: OSVeSProM)
Investor: Masarykova univerzita, Ochrana soukromí versus svoboda projevu médií, DO R. 2020_Kategorie A - Specifický výzkum - Studentské výzkumné projekty
VytisknoutZobrazeno: 15. 7. 2024 19:18