DAMBORSKÝ, Jiří, Zbyněk PROKOP, Táňa KOUDELÁKOVÁ, Veronika ŠTĚPÁNKOVÁ, Radka CHALOUPKOVÁ, Eva CHOVANCOVÁ, Jan BREZOVSKÝ a Artur Wiktor GORA. Method of Thermostabilization of a Protein And/or Stabilization Towards Organic Solvents. 2013. Patent. Číslo: US 8,580,932. Vydavatel: USTPO (Úřad pro patenty a ochranné známky USA). Název vlastníka: MU. Datum registrace: 5. 9. 2012. Datum přijetí: 12. 11. 2013.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Method of Thermostabilization of a Protein And/or Stabilization Towards Organic Solvents
Autoři DAMBORSKÝ, Jiří (203 Česká republika, garant, domácí), Zbyněk PROKOP (203 Česká republika, domácí), Táňa KOUDELÁKOVÁ (203 Česká republika, domácí), Veronika ŠTĚPÁNKOVÁ (203 Česká republika, domácí), Radka CHALOUPKOVÁ (203 Česká republika, domácí), Eva CHOVANCOVÁ (203 Česká republika), Jan BREZOVSKÝ (203 Česká republika, domácí) a Artur Wiktor GORA (616 Polsko).
Vydání Číslo: US 8,580,932, Vydavatel: USTPO (Úřad pro patenty a ochranné známky USA), Název vlastníka: MU, 2013.
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Patent
Obor 10600 1.6 Biological sciences
Stát vydavatele Spojené státy
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14310/13:00072736
Organizační jednotka Přírodovědecká fakulta
Klíčová slova anglicky Thermostabilization; Protein Stabilization; Organic Solvents
Štítky AKR, rivok
Změnil Změnil: prof. Mgr. Jiří Damborský, Dr., učo 1441. Změněno: 25. 3. 2014 18:21.
Anotace
The present invention relates to a method of thermostabilization of a protein and/or stabilization of a protein towards organic solvents wherein the protein contains access routes, wherein at least one amino acid in the bottleneck of the access route of the protein is mutated. Preferably, the method comprises the steps of identification of amino acids forming the bottleneck of the access routes, wherein said amino acids control the exchange of the solvent between the buried protein core and the surrounding environment and/or in the packing of the amino acids inside the access route; modification of the amino acids determined in the previous step so that the packing of the amino acids inside the tunnel is improved and the access route prevents the access of the undesired solvent molecules to the protein core, while it allows the passage of the compounds necessary at the protein core to enable the protein to perform its biological function. Preferably, the method further includes the step of assessment of the result of the modification, wherein the enzyme is analyzed in the form of whole cells containing the expressed protein, crude extract, or partially purified or purified protein.
Návaznosti
ED0001/01/01, projekt VaVNázev: CETOCOEN
VytisknoutZobrazeno: 30. 5. 2024 19:55