2013
Method of Thermostabilization of a Protein And/or Stabilization Towards Organic Solvents
DAMBORSKÝ, Jiří, Zbyněk PROKOP, Táňa KOUDELÁKOVÁ, Veronika ŠTĚPÁNKOVÁ, Radka CHALOUPKOVÁ et. al.Základní údaje
Originální název
Method of Thermostabilization of a Protein And/or Stabilization Towards Organic Solvents
Autoři
DAMBORSKÝ, Jiří (203 Česká republika, garant, domácí), Zbyněk PROKOP (203 Česká republika, domácí), Táňa KOUDELÁKOVÁ (203 Česká republika, domácí), Veronika ŠTĚPÁNKOVÁ (203 Česká republika, domácí), Radka CHALOUPKOVÁ (203 Česká republika, domácí), Eva CHOVANCOVÁ (203 Česká republika), Jan BREZOVSKÝ (203 Česká republika, domácí) a Artur Wiktor GORA (616 Polsko)
Vydání
Číslo: US 8,580,932, Vydavatel: USTPO (Úřad pro patenty a ochranné známky USA), Název vlastníka: MU, 2013
Další údaje
Jazyk
angličtina
Typ výsledku
Patent
Obor
10600 1.6 Biological sciences
Stát vydavatele
Spojené státy
Utajení
není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV
RIV/00216224:14310/13:00072736
Organizační jednotka
Přírodovědecká fakulta
Klíčová slova anglicky
Thermostabilization; Protein Stabilization; Organic Solvents
Změněno: 25. 3. 2014 18:21, prof. Mgr. Jiří Damborský, Dr.
Anotace
V originále
The present invention relates to a method of thermostabilization of a protein and/or stabilization of a protein towards organic solvents wherein the protein contains access routes, wherein at least one amino acid in the bottleneck of the access route of the protein is mutated. Preferably, the method comprises the steps of identification of amino acids forming the bottleneck of the access routes, wherein said amino acids control the exchange of the solvent between the buried protein core and the surrounding environment and/or in the packing of the amino acids inside the access route; modification of the amino acids determined in the previous step so that the packing of the amino acids inside the tunnel is improved and the access route prevents the access of the undesired solvent molecules to the protein core, while it allows the passage of the compounds necessary at the protein core to enable the protein to perform its biological function. Preferably, the method further includes the step of assessment of the result of the modification, wherein the enzyme is analyzed in the form of whole cells containing the expressed protein, crude extract, or partially purified or purified protein.
Návaznosti
ED0001/01/01, projekt VaV |
|