P 2013

Method of Thermostabilization of a Protein And/or Stabilization Towards Organic Solvents

DAMBORSKÝ, Jiří, Zbyněk PROKOP, Táňa KOUDELÁKOVÁ, Veronika ŠTĚPÁNKOVÁ, Radka CHALOUPKOVÁ et. al.

Základní údaje

Originální název

Method of Thermostabilization of a Protein And/or Stabilization Towards Organic Solvents

Autoři

DAMBORSKÝ, Jiří (203 Česká republika, garant, domácí), Zbyněk PROKOP (203 Česká republika, domácí), Táňa KOUDELÁKOVÁ (203 Česká republika, domácí), Veronika ŠTĚPÁNKOVÁ (203 Česká republika, domácí), Radka CHALOUPKOVÁ (203 Česká republika, domácí), Eva CHOVANCOVÁ (203 Česká republika), Jan BREZOVSKÝ (203 Česká republika, domácí) a Artur Wiktor GORA (616 Polsko)

Vydání

Číslo: US 8,580,932, Vydavatel: USTPO (Úřad pro patenty a ochranné známky USA), Název vlastníka: MU, 2013

Další údaje

Jazyk

angličtina

Typ výsledku

Patent

Obor

10600 1.6 Biological sciences

Stát vydavatele

Spojené státy

Utajení

není předmětem státního či obchodního tajemství

Kód RIV

RIV/00216224:14310/13:00072736

Organizační jednotka

Přírodovědecká fakulta

Klíčová slova anglicky

Thermostabilization; Protein Stabilization; Organic Solvents

Štítky

Změněno: 25. 3. 2014 18:21, prof. Mgr. Jiří Damborský, Dr.

Anotace

V originále

The present invention relates to a method of thermostabilization of a protein and/or stabilization of a protein towards organic solvents wherein the protein contains access routes, wherein at least one amino acid in the bottleneck of the access route of the protein is mutated. Preferably, the method comprises the steps of identification of amino acids forming the bottleneck of the access routes, wherein said amino acids control the exchange of the solvent between the buried protein core and the surrounding environment and/or in the packing of the amino acids inside the access route; modification of the amino acids determined in the previous step so that the packing of the amino acids inside the tunnel is improved and the access route prevents the access of the undesired solvent molecules to the protein core, while it allows the passage of the compounds necessary at the protein core to enable the protein to perform its biological function. Preferably, the method further includes the step of assessment of the result of the modification, wherein the enzyme is analyzed in the form of whole cells containing the expressed protein, crude extract, or partially purified or purified protein.

Návaznosti

ED0001/01/01, projekt VaV
Název: CETOCOEN