RAK, Václav, Pavel KVASNIČKA a Mirko OTÁHAL. Komplexní poranění nohy jako součást polytraumatu. In V. MEZINÁRODNÍ KONGRES ÚRAZOVÉ CHIRURGIE A SOUDNÍHO LÉKAŘSTVÍ POLYTRAUMA A KOMPLIKACE V CHIRURGICKÉ PÉČI, 12. – 13. září 2013, Mikulov, hotel Galant. 2013. ISSN 1803-179X.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Komplexní poranění nohy jako součást polytraumatu
Autoři RAK, Václav, Pavel KVASNIČKA a Mirko OTÁHAL.
Vydání V. MEZINÁRODNÍ KONGRES ÚRAZOVÉ CHIRURGIE A SOUDNÍHO LÉKAŘSTVÍ POLYTRAUMA A KOMPLIKACE V CHIRURGICKÉ PÉČI, 12. – 13. září 2013, Mikulov, hotel Galant, 2013.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Konferenční abstrakt
Obor 30211 Orthopaedics
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Organizační jednotka Lékařská fakulta
ISSN 1803-179X
Změnil Změnila: Ing. Mgr. Věra Pospíšilíková, učo 9005. Změněno: 28. 3. 2014 15:39.
Anotace
Komplexní poranění nohy patří k nejzávažnějším poraněním vůbec, nikoliv bezprostředním ohrožením života, ale svými často velmi mutilujícími účinky na pacienta, délkou léčby, opakovanými chirurgickými výkony. V rámci polytraumatu jde o často opomíjené poranění, v pozadí bezprostředně život ohrožujících úrazů. Pokud neprovedeme řádné prvotní ošetření těchto poranění, dovolí-li nám to celkový stav pacienta, riskujeme vznik trvalých následků, které v konečném důsledku pacienta sužují mnohdy nejvíce. Jedná se o komplexní poranění orgánového celku ? nohy, jejího kožního krytu, šlach, vazů, kostí i nervověcévního svazku, mnohdy ztrátová. Vyžaduje ošetření na specializovaných pracovištích, komplexní léčbu, promptní řešení, ale dobře načasované. V rámci ošetření polytraumatu jde o hrubé obnovení délky nohy, alespoň přibližného tvaru klenby, repozice luxací jednotlivých kloubů a dočasné krytí kožních defektů a to pomocí zevní fixace, K drátů a syntetických náhražek kůže. Jsou to jednoduché a krátké výkony, na které navazuje definitivní ošetření. Je nutná spolupráce traumatologů, plastických a cévních chirurgů, případně psychologů a protetiků. Tato problematika je bohužel ne vždy řešena způsobem odpovídajícím závažnosti stavu a ani v oblasti publikační a kongresové není příliš diskutována.
VytisknoutZobrazeno: 2. 10. 2024 19:19