JUŘÍKOVÁ, Jana. VÝŽIVA A FYZICKÁ AKTIVITA PŘI VYSOKÉM KREVNÍM TLAKU. In Mgr. Michal Kumstát, Ph.D. Problematika výživových zvyklostí II. Brno: Masarykova univerzita, 2013, s. 38 - 46. ISBN 978-80-210-6333-4. Dostupné z: https://dx.doi.org/10.5817/CZ.MUNI.M210-6334-2013.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název VÝŽIVA A FYZICKÁ AKTIVITA PŘI VYSOKÉM KREVNÍM TLAKU
Název anglicky High blood pressure – nutrition and physical activity
Autoři JUŘÍKOVÁ, Jana (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání Brno, Problematika výživových zvyklostí II, od s. 38 - 46, 9 s. 2013.
Nakladatel Masarykova univerzita
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Kapitola resp. kapitoly v odborné knize
Obor Sport a aktivity volného času
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání tištěná verze "print"
Kód RIV RIV/00216224:14510/13:00072994
Organizační jednotka Fakulta sportovních studií
ISBN 978-80-210-6333-4
Doi http://dx.doi.org/10.5817/CZ.MUNI.M210-6334-2013
Klíčová slova anglicky Blood pressure; hypertension; nutrition; physical aktivity
Štítky rivok
Změnil Změnila: Mgr. Eva Špillingová, učo 110713. Změněno: 16. 4. 2014 15:31.
Anotace
Stravování při hypertenzi se řídí aktuálním stavem pacienta, přidruženými chorobami a s ohledem na podávanou medikaci. Základní zásady stravy při vysokém tlaku jsou: Jíst pravidelně a nepřejídat se. Konzumovat pestrou stravu s nejméně 400 g zeleniny a 100 g ovoce denně. Pít nealkoholické a neenergetické tekutiny v množství 2 – 3 l v průběhu celého dne a ne pouze nárazově. Vyhnout se vyššímu příjmu sodíku ve stravě, to znamená vyloučit ze stravy slané a solené pokrmy, kořenicí směsi, dresinky a ochucovací prostředky se solí, slané sýry, nakládaná masa, pikantní uzeniny, kaviár, očka, solené pečivo, instantní výrobky s vyšším obsahem soli a minerální vody s vyšším obsahem sodíku. Přiměřená dávka soli na den je 5 – 6 g. Již mírný stupeň tělesného pohybu má příznivé zdravotní účinky. Sport má na pacienta podobné účinky jako řada léků: Pocením se vylučují soli a voda a tím se zmenšuje množství krve. Je-li v cévách méně krve, je také krevní tlak nižší. Úbytek soli působí navíc na elasticitu cév. Dlouhodobý trénink tlumí aktivitu sympatiku, krevní cévy se již tolik nezužují, čímž krevní tlak klesá. Sport přispívá ke snížení tělesné hmotnosti, což krevní tlak také snižuje. Vhodnost druhu sportu pro hypertoniky závisí na druhu zátěže, podílu síly, intenzitě zátěže, rozsahu zátěže a emocionální účasti (přehnaná ctižádostivost, zlost, frustrace, agrese). Pozitivní účinky se dostavují při nízké a střední intenzitě a při rozsahu, který je přizpůsobený výkonnosti. Intenzita zatížení musí přesáhnout minimální dolní hranici účinnosti (50 – 60 % VO2 max), ale nepřesáhnout bezpečnou maximální horní hranici. Ta se s úrovní trénovanosti zvyšuje. Nikdy by neměla překročit 80 % VO2 max. Trvání aerobní části cvičení by mělo být 30 – 45 minut. Frekvence by měla činit 3 – 4 cvičení za týden (nejlépe ob den).
Anotace anglicky
Nutrition of hypertonic patients is determined by actual condition of the patient, associated diseases and with regards to the medication. Basic principles of correct nutrition of hypertonic patients are: Eat regularly and never overeat. Consume varied diet with at least 400g of vegetable and 100g of fruit a day. Drink non-alcoholic and non-energetic drinks in amount of 2 to 3 litres during the whole day and not just occasionally. Avoid higher intake of natrium in the diet, that means exclude salt and salted food, spice mixes, dressings and flavourings with salt, salty cheeses, pickled meat, spiced saussages, caviar, salted bread, instant products with higher salt content and mineral water with high sodium content. The adequate dose of salt per day is 5 – 6g. Even a moderate degree of physical activity has a positive health effects. Sport has a similar effect on the patient as medicaments: water and salt are excreted by sweating and thus the amount of blood reduces. Less blood in the vessels leads to lower blood pressure. Loss of salt affects the elasticity of blood vessels. Long-term training reduces sympathetic activity, so the vessels slightly dilate causing further lowering of blood pressure. Sport leads to a reduction in body weight, which also lowers blood pressure. The appropriateness of a sport for hypertensive depends on the type of load, force rate, load intensity, load range and emotional involvement (over-ambition, anger, frustration, aggression). The positive effects always occur in low and moderate intensity and volume, which is adapted to the performance of the hypertensive. The intensity of the load must exceed a minimum threshold of efficiency (50-60% VO 2 max), but not to exceed the maximum safe upper limit, which increases with the training. It should never exceed 80% VO 2 max. The duration of aerobic exercise should be 30-45 minutes, the frequency should be 3-4 exercises per week (preferably every other day).
Návaznosti
CZ.1.07/2.4.00/17.0035, interní kód MUNázev: Rozšiřování výzkumných a pedagogických kompetencí prostřednictvím spolupráce v kinantropologickém výzkumu (Akronym: Spolupráce v kinantropologii)
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Rozšiřování výzkumných a pedagogických kompetencí prostřednictvím spolupráce v kinantropologickém výzkumu, 2.4 Partnerství a sítě
VytisknoutZobrazeno: 26. 4. 2024 03:13