2013
TERMICKÝ VLIV JÍDLA: POROVNÁNÍ DOPLŇKŮ STRAVY MALTODEXTRINU A BÍLKOVINNÉHO NÁPOJE
KUMSTÁT, Michal a Luboš HRAZDIRAZákladní údaje
Originální název
TERMICKÝ VLIV JÍDLA: POROVNÁNÍ DOPLŇKŮ STRAVY MALTODEXTRINU A BÍLKOVINNÉHO NÁPOJE
Název anglicky
Thermic effect of a meal: a comparison of maltodextrin and protein isocaloric meal replacement shakes
Autoři
KUMSTÁT, Michal (203 Česká republika, garant, domácí) a Luboš HRAZDIRA (203 Česká republika, domácí)
Vydání
Brno, Problematika výživových zvyklostí II, od s. 22 - 37, 16 s. 2013
Nakladatel
Masarykova univerzita
Další údaje
Jazyk
čeština
Typ výsledku
Kapitola resp. kapitoly v odborné knize
Obor
Sport a aktivity volného času
Stát vydavatele
Česká republika
Utajení
není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání
tištěná verze "print"
Kód RIV
RIV/00216224:14510/13:00072995
Organizační jednotka
Fakulta sportovních studií
ISBN
978-80-210-6333-4
Klíčová slova anglicky
Thermic effect of food; indirect calorimetry; proteins; carbohydrates.
Štítky
Změněno: 16. 4. 2014 15:23, Mgr. Eva Špillingová
V originále
Úloha makronutrientů u doplňků stravy pro sportovce je předmětem dlouhodobého výzkumu. Méně je známo o vlivu maltodextrinu na energetický výdej v postprandiální období. Studie porovnává termický efekt (TEM) po požití testovacího pokrmu (TM) s obsahem maltodextrinu (MALT) a bílkovin (PRO). Sedmnáct mužů se zúčastnilo jednoduché slepé, zkřížené studie (věk 24,6 ± 2,7 let; BMI 25,5 ± 3,1). Každý z účastníků absolvoval dvě měření rozdělená do dvou dnů. V rámci jednoho měření byl stanoven klidový energetický výdej (RMR), následně aplikován testovací pokrm a monitorován REE v postprandiální období. Ke stanovení RMR a energetického výdeje v postprandiální období byla použita metoda nepřímé kalorimetrie se záznamem systémem dech po dechu (Cortex MetaLyzer 3B). Dvě izokalorická tekutá jídla ve složení 1. 100 % maltodextrin (MALT) a 2. 85 % směs bílkovin (mléčná, syrovátková, vaječná) s energetickou densitou 501,28 ± 51 kcal u obou testovacích jídel stanovenou podle množství beztukové hmoty (FFM) (7 kcal/kg/FFM). Měření probíhalo v délce 180 min po příjmu testovacího jídla. Ke zjištění významnosti byl použit neparametrický Wilcoxonův párový test a p < 0,05 představovalo hladinu významnosti. U obou testovacích jídel došlo k okamžitému a trvajícímu zvýšení energetického výdeje nad REE. Hodnota termického vlivu bílkovinného (PRO) a sacharidového (MALT) nápoje v průběhu hodnocené periody se signifikantně lišila 64,69 ± 26,21 a 34,85 ± 17,7 kcal/180 min (p < 0,01). Relativní rozdíl vztažený k množství beztukové hmoty se rovněž signifikantně lišil u PRO a MALT 1,3 ± 1,11 a 0,48 ± 0,23 kcal/kgFFM/180 min) (p < 0,01). Zvýšený energetický výdej byl pozorován i po uplynutí 3 hodin. Zjištěný TEM u PRO byl vyšší (12,9 ± 2,23 %) ve srovnání s MALT (6,95 ± 3,54 %) (p < 0,01). Zjistili jsme, že navýšení energetického výdeje nad klidové hodnoty je po příjmu maltodextrinu v konsensu s hodnotami popisovanými odbornou literaturou u ostatních sacharidů. Energetický výdej po příjmu směsi bílkovin je přibližně dvojnásobně vyšší ve srovnání s testovacím pokrmem oslabujícím maltodextrin.
Anglicky
The role of macronutrients in dietary supplements for athletes has been widely studied. Less is known about the effect of maltodextrin on energy expenditure in the postprandial period. The study compares the thermic effect of a meal (TEM) at rest after ingestion of maltodextrin (MALT) and protein (PRO). Seventeen male subjects (24,6 ± 2,7 y, BMI 25,5 ± 3,1 kg.m-2) completed the crossover, single-blind study. During two separate occasions, held on non-consecutive days, baseline resting metabolic rate and TEM were established by indirect calorimetry using breath-by-breath system of recording (Cortex MetaLyzer 3B device). Before and after administration of testing meals CO2, O2 and respiratory exchange ratio were recorded for each subject. Two isocaloric liquid meals consisting of 100 % maltodextrin and 85 % protein (blend of milk, whey and egg fraction) with the mean 501,28 ± 51 kcal were matched for fat free mass (FFM). The TEM was measured intermittently for 180 min. Nonparametric statistics was used and the value of p < 0.05 was accepted as the limit of significance. An immediate and persisting thermic effect was caused by the test meals. The increment of energy expenditure did not return to the baseline after 3 hours neither in MALT, nor PRO experiment. The TEM calculated in PRO was significantly higher in comparison with MALT both in absolute (64,69 ± 26,21 and 34,85 ± 17,7 kcal/180 min, respectively) and relative values when matched for FFM (1,3 ± 1,11 and 0,48 ± 0,23 kcal/kgFFM/180 min, respectively) (p < 0,01). The TEM, expressed as percentage of energy consumed, averaged 6,95 ± 3,54 % for the MALT meal, compared to 12,9 ± 2,23 % for the PRO meal (p < 0,01). It is concluded that thermic effect of maltodextrin is comparable with the values generally identified for carbohydrates. Energy expenditure above the baseline after ingestion of protein test meal is approximately two fold higher compared to the maltodextrin test meal.
Návaznosti
CZ.1.07/2.4.00/17.0035, interní kód MU |
|