C 2013

HODNOCENÍ KVALITY POKRMŮ ODEBRANÝCH Z JÍDELNY VYSOKÉ VOJENSKÉ ŠKOLY POZEMNÍHO VOJSKA VE VYŠKOVĚ

JUŘÍKOVÁ, Jana

Základní údaje

Originální název

HODNOCENÍ KVALITY POKRMŮ ODEBRANÝCH Z JÍDELNY VYSOKÉ VOJENSKÉ ŠKOLY POZEMNÍHO VOJSKA VE VYŠKOVĚ

Název anglicky

EVALUATION OF QUALITY OF MAIN COURSES OBTAINED IN THE CANTEEN MILITARY UNIVERSITY OF GROUND FORCES IN VYŠKOV

Autoři

JUŘÍKOVÁ, Jana (203 Česká republika, garant, domácí)

Vydání

Brno, Problematika výživových zvyklostí I, od s. 117-131, 15 s. 2013

Nakladatel

Masarykova univerzita

Další údaje

Jazyk

čeština

Typ výsledku

Kapitola resp. kapitoly v odborné knize

Obor

30202 Endocrinology and metabolism

Stát vydavatele

Česká republika

Utajení

není předmětem státního či obchodního tajemství

Forma vydání

tištěná verze "print"

Kód RIV

RIV/00216224:14510/13:00073039

Organizační jednotka

Fakulta sportovních studií

ISBN

978-80-210-6163-7

Klíčová slova anglicky

Set of dishes; main course; chemical analysis; lead; cadmium; zinc

Štítky

Příznaky

Recenzováno
Změněno: 13. 4. 2014 23:54, Mgr. Olga Krčmařová

Anotace

V originále

V jídelně Vysoké vojenské školy pozemního vojska ve Vyškově bylo odebráno 13 druhů hlavních jídel. Jednalo se o 7 druhů jídel masitých s přílohou, 3 druhy jídel bezmasých s přílohou a 3 jídla sladká. Chemickou analýzou byla sledována kvalita těchto jídel. Byl stanoven obsah toxických prvků olova a kadmia a stopového prvku zinku. Nejvyšší obsah olova byl zjištěn v sestavě pokrmů Smažený květák, hranolky, tatarská omáčka (56,5 mikrogramu), nejvyšší obsah kadmia byl nalezen v sestavě pokrmů Kynuté švestkové knedlíky sypané mákem a cukrem (14,6 mikrogramu). Největším zdrojem zinku bylo ze zkoumaných sestav pokrmů Hovězí maso vařené, vařené brambory, míchaná zelenina (74,9 mg).

Anglicky

In the canteen of Military University of Ground Forces in Vyškov were taken 13 kinds of main dishes. It was about seven kinds of meat dishes with a side dish, 3 kinds of vegetarian dishes with a side dish and 3 kinds of sweet meals. Chemical analysis was monitored quality of these meals. In dishes were determinate contain of toxic elements lead and cadmium and trace element zinc. The highest lead content was found in the report dishes fried cauliflower, french fries, tartar sauce (56.5 micrograms), the highest cadmium content was found in the report dishes yeast plum dumplings sprinkled with poppy seeds and sugar (14.6 micrograms). The largest source of zinc was investigated reports of dishes cooked beef, boiled potatoes, mixed vegetables (74.9 mg).

Návaznosti

CZ.1.07/2.4.00/17.0035, interní kód MU
Název: Rozšiřování výzkumných a pedagogických kompetencí prostřednictvím spolupráce v kinantropologickém výzkumu (Akronym: Spolupráce v kinantropologii)
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Rozšiřování výzkumných a pedagogických kompetencí prostřednictvím spolupráce v kinantropologickém výzkumu, 2.4 Partnerství a sítě