JUŘÍKOVÁ, Jana. HODNOCENÍ KVALITY POKRMŮ ODEBRANÝCH Z JÍDELNY VYSOKÉ VOJENSKÉ ŠKOLY POZEMNÍHO VOJSKA VE VYŠKOVĚ (EVALUATION OF QUALITY OF MAIN COURSES OBTAINED IN THE CANTEEN MILITARY UNIVERSITY OF GROUND FORCES IN VYŠKOV). In Mgr. Jana Juříková, Ph.D. Problematika výživových zvyklostí I. Brno: Masarykova univerzita, 2013, p. 117-131. ISBN 978-80-210-6163-7.
Other formats:   BibTeX LaTeX RIS
Basic information
Original name HODNOCENÍ KVALITY POKRMŮ ODEBRANÝCH Z JÍDELNY VYSOKÉ VOJENSKÉ ŠKOLY POZEMNÍHO VOJSKA VE VYŠKOVĚ
Name (in English) EVALUATION OF QUALITY OF MAIN COURSES OBTAINED IN THE CANTEEN MILITARY UNIVERSITY OF GROUND FORCES IN VYŠKOV
Authors JUŘÍKOVÁ, Jana (203 Czech Republic, guarantor, belonging to the institution).
Edition Brno, Problematika výživových zvyklostí I, p. 117-131, 15 pp. 2013.
Publisher Masarykova univerzita
Other information
Original language Czech
Type of outcome Chapter(s) of a specialized book
Field of Study 30202 Endocrinology and metabolism
Country of publisher Czech Republic
Confidentiality degree is not subject to a state or trade secret
Publication form printed version "print"
RIV identification code RIV/00216224:14510/13:00073039
Organization unit Faculty of Sports Studies
ISBN 978-80-210-6163-7
Keywords in English Set of dishes; main course; chemical analysis; lead; cadmium; zinc
Tags rivok
Tags Reviewed
Changed by Changed by: Mgr. Olga Krčmařová, učo 112373. Changed: 13/4/2014 23:54.
Abstract
V jídelně Vysoké vojenské školy pozemního vojska ve Vyškově bylo odebráno 13 druhů hlavních jídel. Jednalo se o 7 druhů jídel masitých s přílohou, 3 druhy jídel bezmasých s přílohou a 3 jídla sladká. Chemickou analýzou byla sledována kvalita těchto jídel. Byl stanoven obsah toxických prvků olova a kadmia a stopového prvku zinku. Nejvyšší obsah olova byl zjištěn v sestavě pokrmů Smažený květák, hranolky, tatarská omáčka (56,5 mikrogramu), nejvyšší obsah kadmia byl nalezen v sestavě pokrmů Kynuté švestkové knedlíky sypané mákem a cukrem (14,6 mikrogramu). Největším zdrojem zinku bylo ze zkoumaných sestav pokrmů Hovězí maso vařené, vařené brambory, míchaná zelenina (74,9 mg).
Abstract (in English)
In the canteen of Military University of Ground Forces in Vyškov were taken 13 kinds of main dishes. It was about seven kinds of meat dishes with a side dish, 3 kinds of vegetarian dishes with a side dish and 3 kinds of sweet meals. Chemical analysis was monitored quality of these meals. In dishes were determinate contain of toxic elements lead and cadmium and trace element zinc. The highest lead content was found in the report dishes fried cauliflower, french fries, tartar sauce (56.5 micrograms), the highest cadmium content was found in the report dishes yeast plum dumplings sprinkled with poppy seeds and sugar (14.6 micrograms). The largest source of zinc was investigated reports of dishes cooked beef, boiled potatoes, mixed vegetables (74.9 mg).
Links
CZ.1.07/2.4.00/17.0035, interní kód MUName: Rozšiřování výzkumných a pedagogických kompetencí prostřednictvím spolupráce v kinantropologickém výzkumu (Acronym: Spolupráce v kinantropologii)
Investor: Ministry of Education, Youth and Sports of the CR, 2.4 Partnership and networks
PrintDisplayed: 2/6/2024 14:41