LANC, Jakub a Jan NEHYBA. Čistý jazyk jakožto dialogický přístup? In Horizonty: Kolaborativní a dialogická praxe přístup napříč kontexty. 2013.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Čistý jazyk jakožto dialogický přístup?
Název česky Čistý jazyk jakožto dialogický přístup?
Název anglicky Clean language as dialogic approach
Autoři LANC, Jakub a Jan NEHYBA.
Vydání Horizonty: Kolaborativní a dialogická praxe přístup napříč kontexty, 2013.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Prezentace na konferencích
Obor 50300 5.3 Education
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Organizační jednotka Filozofická fakulta
Klíčová slova česky čistý jazyk; dialogický přístup; vtělená metafora
Klíčová slova anglicky clean language, dialogic approach, embodied metaphor
Změnil Změnil: Mgr. Bc. Jan Nehyba, Ph.D., učo 106930. Změněno: 29. 4. 2014 14:02.
Anotace
Jak by mohl vypadat přístup rezonující s dialogickými p rincipy, avšak akcentující "nevědoucí přístup" až k maximální možné minimalizaci terapeutových obsahů, interpretací a metafor, a jejich zasahování do dialogu? Přístup záměrně omezující repertoár terapeutových otázek na minimum? V čem by to mohlo být limitu jící, v čem osvobozující? Terapeutický / koučovací přístup "Clean Language" (CL) tyto vlastnosti ztělesňuje. V příspěvku si přiblížíme východiska a klíčové principy CL, dotkneme se jeho pojetí práce s vtělenou metaforou (embodied metaphor) a naťukneme i fenomén psychoaktivity v rámci "čistého" rozhovoru. Poté otevřeme prostor pro dialog (třeba o vztahu "zvláštního dialogu" v pojetí CL k ostatním dialogickým přístupům).
Anotace anglicky
Clean language is approach which respect dialogic principles and also not-knowing position. Not-knowing position concerns content of therapeutic process between client and therapist. In the presentation, we introduce basic elements and important starting points the clean approach. We will be speak about embodied metaphor and phenomen of psychoactivity. And we also open dialog with others dialogic approach.
VytisknoutZobrazeno: 26. 4. 2024 13:45