ČERNÝ, Michal. Informační systémy ve vzdělávání: od technologických k antropologickým a sociálním aspektům. Online. In INFORUM 2014: 20. ročník konference o profesionálních informačních zdrojích. Praha: Albertina icome Praha, 2014, 15 s. ISSN 1801-2213.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Informační systémy ve vzdělávání: od technologických k antropologickým a sociálním aspektům
Název anglicky Information Systems in Education: from Technology to Anthropological and Social Aspects
Autoři ČERNÝ, Michal.
Vydání Praha, INFORUM 2014: 20. ročník konference o profesionálních informačních zdrojích, 15 s. 2014.
Nakladatel Albertina icome Praha
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Stať ve sborníku
Obor 50300 5.3 Education
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání elektronická verze "online"
WWW URL
Organizační jednotka Filozofická fakulta
ISSN 1801-2213
Klíčová slova česky informační systémy, vzdělávání, personalisované vzdělávání, big data, daty řízené školství
Změnil Změnil: RNDr. Michal Černý, Ph.D., učo 268947. Změněno: 28. 5. 2014 16:51.
Anotace
Informační systémy představují jednu z páteřních služeb, které firmy i školy v informační společnosti využívají. Svoji nespornou roli hrají také v informačním a znalostním managementu, který je přímo napojen nejen na toky uvnitř organizací, ale také na problematiku vzdělávání. Informační systém je tak stále více rozkročený mezi službou, která podporuje určité činnosti organizace jako celku a současně by měla zajišťovat také podporu rozvoje intelektuálního kapitálu jednotlivců. Zvláštní kategorií jsou pak specializované informační systémy, které slouží primárně pro vzdělávání (nikoli jen primární až terciální, ale také celoživotní a firemní) a jeho podporu. Také zde dochází k napětí mezi moduly běžné agendy, LMS, práci s velkými objemy dat, vyhodnocování aktivity jednotlivých uživatelů až po podporu manažerských rozhodnutích založených na studiu změny intelektuálního kapitálu. V tomto kontextu je třeba se na problematiku informačních systémů dívat v komplexnějším pohledu, než bylo doposud běžné. Technologické aspekty návrhu stále více ustupují důležitým antropologickým a sociálním tématům, které je nutné brát v potaz. Této problematice se podrobně věnuje technology assessment, který buduje metodiky, jež budou brát v potaz také etické aspekty, ergonomii, kulturní odlišnosti atp. Příspěvek se bude věnovat popisu informačních systémů ve vzdělávání, jejich práci se zdroji a jejich distribuci směrem k uživatelům. Nabídne některé možnosti využití UML (Unified Modeling Language) pro design takového prostředí, které bude z pohledu technology assessment optimální. Jde o oblast, která bude pro rozvoj všech organizací ve znalostní ekonomice zcela klíčový.
Anotace anglicky
Information systems are one of the backbone services organizations in the information society use. Also play a role in information and knowledge management, which is directly connected not only to flows within organizations, but also on the issue of education. The information system is thus increasingly divided his time between services that support the business organization as a whole and at the same time should also provide support for the growth of the intellectual capital of individuals. Special categories are then specialized information systems, which are used primarily for education (not just the primary, secondary or tertiary, but also life or corporate) and its support. Also here there is a tension between modules common agenda, LMS, working with large volumes of data, evaluation of activities of individual users to support management decisions based on the study of changes in intellectual capital. In this context, it is necessary to look at the issue of information systems in complex perspective than has been the norm. Technological aspects of the proposal are receding more and more important anthropological and social topics that need to be taken into account. This issue is addressed in detail in technology assessment, which builds methodologies which take into account also the ethical, ergonomics, cultural differences aspects, etc. The paper will be devoted to a description of information systems in education, their work with the resources and their distribution to users. Offers some possibilities of using UML (Unified Modeling Language) to design an environment that will be from the perspective of technology assessment optimum. This is the area that will be for all development organizations in the knowledge economy absolutely crucial.
Návaznosti
CZ.1.07/2.2.00/28.0241, interní kód MUNázev: Centrum informačního vzdělávání: rozvoj informační gramotnosti na MU (Akronym: CEINVE)
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Centrum informačního vzdělávání: rozvoj informační gramotnosti na MU, 2.2 Vysokoškolské vzdělávání
VytisknoutZobrazeno: 26. 4. 2024 17:09