ČERNÝ, Michal. Kolaborativní a kooperativní systémy (nejen) v knihovnách. Knihovna. Praha: Národní knihovna ČR, 2014, roč. 25, č. 1, s. 117-125. ISSN 1801-3252.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Kolaborativní a kooperativní systémy (nejen) v knihovnách
Název anglicky Collaborative and cooperative systems (not only) in libraries
Autoři ČERNÝ, Michal (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání Knihovna, Praha, Národní knihovna ČR, 2014, 1801-3252.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 10201 Computer sciences, information science, bioinformatics
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14210/14:00075597
Organizační jednotka Filozofická fakulta
Klíčová slova anglicky collaboration; cooperation; software; groupware; libraries
Štítky rivok
Změnil Změnila: Mgr. Pavlína Mazáčová, Ph.D., učo 6795. Změněno: 1. 3. 2018 11:02.
Anotace
Knihovny stejně jako další veřejné organisace hrají fundamentální roli v tom, jakým způsobem nabízet služby a organisovat své aktivity směrem k uživatelům i do sebe samých. Úvahy nad kolaborativními a kooperativními systémy jsou tak legitimní v kontextu celého ekosystému těchto organisací – jak směrem k uživatelům, tak také směrem k vlastnímu řízení. V tomto popisujeme na problematiku diference mezi kolaborací a kooperací a pokusíme se ukázat možnosti elektronických systémů, které takovou činnost podporují. Pozornost se zaměří také na problematiku technology assessment, tedy posuzování dopadu technologií z hlediska antropologických, etických a dalších.
Anotace anglicky
Libraries same as other public organizations play a fundamental role in how they provide services and organize their activities to the users and to themselves. Reflections on collaborative and cooperative systems are as legitimate in the context of the entire ecosystem of these organizations. First, to users, and secondly towards his own management. In this article, we describe the difference between the issue of collaboration and cooperation, and show the possibilities of electronic systems that support such activity. Attention will also focus on the issue of technology assessment, ie assessing the impact of technology from the perspective of anthropological, ethical, and more.
Návaznosti
CZ.1.07/2.2.00/28.0241, interní kód MUNázev: Centrum informačního vzdělávání: rozvoj informační gramotnosti na MU (Akronym: CEINVE)
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Centrum informačního vzdělávání: rozvoj informační gramotnosti na MU, 2.2 Vysokoškolské vzdělávání
VytisknoutZobrazeno: 27. 4. 2024 02:48