2014
The genus Enterococcus
ŠVEC, Pavel a Charles M. A. P. FRANZZákladní údaje
Originální název
The genus Enterococcus
Autoři
ŠVEC, Pavel (203 Česká republika, garant, domácí) a Charles M. A. P. FRANZ (276 Německo)
Vydání
Chichester (UK), Lactic Acid Bacteria: Biodiversity and Taxonomy, od s. 175-211, 37 s. 2014
Nakladatel
John Wiley & Sons
Další údaje
Jazyk
angličtina
Typ výsledku
Kapitola resp. kapitoly v odborné knize
Obor
10600 1.6 Biological sciences
Stát vydavatele
Velká Británie a Severní Irsko
Utajení
není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání
tištěná verze "print"
Odkazy
Kód RIV
RIV/00216224:14310/14:00075966
Organizační jednotka
Přírodovědecká fakulta
ISBN
978-1-4443-3383-1
UT WoS
000351230400018
Klíčová slova anglicky
Enterococcus; taxonomy; phylogeny; ecology
Příznaky
Mezinárodní význam, Recenzováno
Změněno: 25. 6. 2020 09:24, Mgr. Marie Šípková, DiS.
Anotace
V originále
The genus Enterococcus presently contains 43 recognised species occurring in a wide variety of environments. Enterococci are naturally associated with the gastrointestinal tract of humans and animals, however they may be isolated from food, especially from meat, dairy and plant food fermentations, as well as from the environment. They are frequent causes of hospital-acquired infections in immunocompromised patients, in patients receiving surgery or in patients with severe underlying diseases. Production of a variety of virulence factors and high intrinsic and acquired resistances to multiple antibiotics among some enterococcal strains often complicates proper treatment. On the other hand, some enterococcal strains have beneficial properties which are utilized in the development of starter cultures for food fermentations or as probiotics. Due to this dual significance of the enterococci for humans, a reliable taxonomic characterization and investigation of individual enterococcal strains is crucial for assessing the detrimental or beneficial characteristics of the Enterococcus spp. strains. The present chapter provides a basic overview of the current taxonomy, ecology and medical and industrial importance of the genus and individual Enterococcus species.
Návaznosti
EE2.3.20.0183, projekt VaV |
|