C 2014

The genus Enterococcus

ŠVEC, Pavel a Charles M. A. P. FRANZ

Základní údaje

Originální název

The genus Enterococcus

Autoři

ŠVEC, Pavel (203 Česká republika, garant, domácí) a Charles M. A. P. FRANZ (276 Německo)

Vydání

Chichester (UK), Lactic Acid Bacteria: Biodiversity and Taxonomy, od s. 175-211, 37 s. 2014

Nakladatel

John Wiley & Sons

Další údaje

Jazyk

angličtina

Typ výsledku

Kapitola resp. kapitoly v odborné knize

Obor

10600 1.6 Biological sciences

Stát vydavatele

Velká Británie a Severní Irsko

Utajení

není předmětem státního či obchodního tajemství

Forma vydání

tištěná verze "print"

Odkazy

Kód RIV

RIV/00216224:14310/14:00075966

Organizační jednotka

Přírodovědecká fakulta

ISBN

978-1-4443-3383-1

UT WoS

000351230400018

Klíčová slova anglicky

Enterococcus; taxonomy; phylogeny; ecology

Štítky

Příznaky

Mezinárodní význam, Recenzováno
Změněno: 25. 6. 2020 09:24, Mgr. Marie Šípková, DiS.

Anotace

V originále

The genus Enterococcus presently contains 43 recognised species occurring in a wide variety of environments. Enterococci are naturally associated with the gastrointestinal tract of humans and animals, however they may be isolated from food, especially from meat, dairy and plant food fermentations, as well as from the environment. They are frequent causes of hospital-acquired infections in immunocompromised patients, in patients receiving surgery or in patients with severe underlying diseases. Production of a variety of virulence factors and high intrinsic and acquired resistances to multiple antibiotics among some enterococcal strains often complicates proper treatment. On the other hand, some enterococcal strains have beneficial properties which are utilized in the development of starter cultures for food fermentations or as probiotics. Due to this dual significance of the enterococci for humans, a reliable taxonomic characterization and investigation of individual enterococcal strains is crucial for assessing the detrimental or beneficial characteristics of the Enterococcus spp. strains. The present chapter provides a basic overview of the current taxonomy, ecology and medical and industrial importance of the genus and individual Enterococcus species.

Návaznosti

EE2.3.20.0183, projekt VaV
Název: Centrum experimentální biomedicíny