STUPKA, Václav. e-Sbírka a e-Legislativa. Revue pro právo a technologie. Brno: Masarykova univerzita, 2014, roč. 5, č. 9, s. 185-198, 267 s. ISSN 1804-5383.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název e-Sbírka a e-Legislativa
Název česky e-Sbírka a e-Legislativa
Název anglicky eCollection and eLegislation
Autoři STUPKA, Václav.
Vydání Revue pro právo a technologie, Brno, Masarykova univerzita, 2014, 1804-5383.
Další údaje
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Klíčová slova česky eGovernment, legislativní proces, informační a komunikačních technologie, elektronizace
Klíčová slova anglicky eGovernment, legislative process, information and communication technologies, computerization
Změnil Změnil: Mgr. Václav Stupka, Ph.D., učo 134455. Změněno: 15. 12. 2014 16:45.
Anotace
Jako součást systému eGovernmentu vznikla v České republice po vzoru mnoha moderních států myšlenka elektronizace tvorby práva a přístupu k právu. Projekty e-Sbírka a e-Legislativa mají za cíl dosáhnout vyšší dostupnosti, přehlednosti a srozumitelnosti platného práva, zkvalitnění a zefektivnění tvorby práva ve všech stadiích legislativního procesu a zajištění transparentnosti legislativního procesu . Jejich hlavním obsahem pak je vytvoření právních a praktických podmínek pro zavedení elektronického legislativního procesu (e-Legislativa) a elektronické Sbírky zákonů a mezinárodních smluv (e-Sbírka). Tento článek si klade za cíl kritickým pohledem posoudit hlavní principy navrhovaného systému a zhodnotit jeho přínosy a nedostatky.
Anotace anglicky
Czech republic, following the trend in other modern countries, also wants to use information and communication technologies to achieve higher quality, efficiency and transparency of law-making at all stages of the legislative procedure, and higher availability, comprehensibility and clarity of applicable law. New projects eLegislation and eCollection aim to achieve this by introducing new systems for electronic legislative procedure and official electronic publication of applicable law. This paper aims to critically examine main attributes of the proposed system and to evaluate its benefits and drawbacks.
Návaznosti
MUNI/A/0918/2013, interní kód MUNázev: Právo a technologie II (Akronym: PAT II)
Investor: Masarykova univerzita, Právo a technologie II, DO R. 2020_Kategorie A - Specifický výzkum - Studentské výzkumné projekty
VytisknoutZobrazeno: 14. 7. 2024 22:57