JOHANISOVÁ, Naděžda. Alternativy podnikání v nerůstové ekonomice. Acta Universitatis Carolinae - Philosophica et Historica 2/2013 - Studia Sociologica XIX: . Praha: Karolinum, 2014, roč. 19, č. 2, s. 59-77. ISSN 0567-8293.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Alternativy podnikání v nerůstové ekonomice
Název česky Alternativy podnikání v nerůstové ekonomice
Název anglicky Entrepreneurial alternatives in a no-growth economy
Autoři JOHANISOVÁ, Naděžda (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání Acta Universitatis Carolinae - Philosophica et Historica 2/2013 - Studia Sociologica XIX: . Praha, Karolinum, 2014, 0567-8293.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 50200 5.2 Economics and Business
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14230/14:00073769
Organizační jednotka Fakulta sociálních studií
Klíčová slova česky sociální podnikání; Mondragonská družstva; Hostětín; nerůst; alternativní ekonomické systémy
Klíčová slova anglicky social enterprise; Mondragon co-operatives; Hostetin; degrowth; alternative economic systems
Změnil Změnila: Ing. Alena Raisová, učo 36962. Změněno: 28. 4. 2015 13:54.
Anotace
Jednou z problematických institucionálních struktur současnosti je klasický podnik, zaměřený na zisk, který se vyvinul v posledních 200 letech v koevoluci s expanzivní ekonomikou, jejíž rozvoj byl usnadněn přístupem k levným a hojným fosilním palivům. Ćlánek představuje některé alternativy k tomuto převládajícímu modelu v době, kdy tato expanzivní ekonomika ztrácí jak intelektuální legitimitu, tak environmentální a energetickou bázi a stále více se hovoří o nutnosti přechodu na ekonomiku nerůstu či „od-růstu“(degrowth, decroissance). Text se zaměřuje na definici pojmu „sociální podnik“ s důrazem na environmentální a nerůstový potenciál takto pojatého podnikání. Dále jsou uvedeny různé typy sociálních podniků, které mohou být inspirací v hledání nového podnikatelského modelu, a zobecněny některé jejich charakteristiky a strategie přežívání.
Anotace anglicky
One of the more problematic current institutional structures is the mainstream for-profit enterprise, developed in the past 200 years in co-evolution with an expansionist economy, propelled by cheap and abundant fosil fuels. The paper looks at some alternatives to this prevalent model at a time when this expansionist economy begins to lose its intellectual legitimacy as well as its environmental and energy base, with more and more voices caling for a degrowth economy. The text looks at definitions of "social enterprise" with emphasis on the environmental and degrowth potential of this approach. It introduces six generic types of social enterprises/alternative economies, which can be an inspiration in the search for a new entrepreneurial model,and discusses some of their characteristics and survival strategies.
Návaznosti
GA14-33094S, projekt VaVNázev: Formy a hodnoty alternativních ekonomických praktik v České republice (Akronym: ALTEKO)
Investor: Grantová agentura ČR, Formy a hodnoty alternativních ekonomických praktik v České republice
VytisknoutZobrazeno: 26. 4. 2024 10:01