SKRBEK, Matěj. Využití barevných filtrů z pohledu optometristy. In Pracovní setkání ortoptistů u příležitosti 60.výročí založení oční léčebny ve Dvoře Králové nad Labem. 2013.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Využití barevných filtrů z pohledu optometristy
Název česky Využití barevných filtrů z pohledu optometristy
Název anglicky Use of colour filters in optometry
Autoři SKRBEK, Matěj (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání Pracovní setkání ortoptistů u příležitosti 60.výročí založení oční léčebny ve Dvoře Králové nad Labem, 2013.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Vyžádané přednášky
Obor 30200 3.2 Clinical medicine
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14110/13:00076058
Organizační jednotka Lékařská fakulta
Klíčová slova česky hranové filtry; achromatopsie; ochrana zraku
Klíčová slova anglicky edge filters; achromatism; eyesight protection
Změnil Změnil: Mgr. Matěj Skrbek, Ph.D., učo 142311. Změněno: 1. 8. 2014 08:38.
Anotace
Hranové filtry představují specifickou skupinu absorpčních čoček s velmi ostrou spektrální hranicí mezi nulovou a maximální transmisí světla. Dle umístění absorpční „hrany“ v rámci spektra elektromagnetického záření je lze dále dělit (hranové UV filtry, blueblockery,..). S pomocí hranových filtrů máme možnost zcela zamezit vstupu záření o nežádoucích vlnových délkách do oka a tím zabránit negativnímu působení na jeho tkáně i na tvorbu sítnicového obrazu. Kromě ochrany zraku před ultrafialovým a krátkovlnným modrým zářením hranové filtry přispívají ke zvýšení kontrastu vidění, redukci barevné vady oka a oslnění světlem, rozptylujícím se na zkalených optických médiích oka. Významnou úlohu hrají i u osob s poruchami barevného vidění, zejména u achromatopsie. Volba hranového filtru je vždy individuální a u blueblockerů je třeba brát v úvahu změnu vnímání barevného spektra u osob s normálním barvocitem (např. omezené použití v dopravě). V současnosti je k dispozici celá škála produktů s různými transmisními charakteristikami i v kombinacích s polarizačními filtry pro širokou oblast využití.
Anotace anglicky
Edge filters are a special group of absorbing lenses with sharp spectral divide between minimal (zero) and maximal light transmission. They can be divided out into several groups (edge UV filters, blueblockers, cold mirrors, etc.). Using edge filters, we can stop the transmission of light with unwanted spectral wavelenghts. This can protect eyes against its harmful activity and exclude this light from creation of retinal picture. Due to this, the edge filters can not only protect the eyesight, but even improve the quality of vision (reducing chromatic aberration, glare, diffusion and improving contrast sensitivity).
VytisknoutZobrazeno: 26. 4. 2024 17:31