KUMSTÁT, Michal. Nutriční podpora během plaveckého maratonu na 57 km. In Konference České společnosti tělovýchovného lékařství 2014. 2014. ISSN 1210-5481.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Nutriční podpora během plaveckého maratonu na 57 km
Název anglicky Nutritional support during 57 km open water swimming marathon race
Autoři KUMSTÁT, Michal (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání Konference České společnosti tělovýchovného lékařství 2014, 2014.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Konferenční abstrakt
Obor Sport a aktivity volného času
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14510/14:00076107
Organizační jednotka Fakulta sportovních studií
ISSN 1210-5481
Klíčová slova česky dálkové plavání; sportovní výživa; sacharidy; kofein
Klíčová slova anglicky open water swimming; sports nutrition; carbohydrates; caffeine
Štítky rivok
Změnil Změnila: Mgr. Eva Špillingová, učo 110713. Změněno: 19. 3. 2015 17:12.
Anotace
Realizace nutričních potřeb v průběhu zatížení je jedním z limitujících prvků vytrvalostního zatížení. Cílem kasuistiky je popsat nutriční podporu během plaveckého maratonu na 57 km. Popsané množství energie (14000 kJ), kombinace forem a způsob administrace sacharidů (total 740 g, 85,7 g S/h) je v souladu nejen s teoretickými poznatky, ale rovněž odpovídá faktickým potřebám sportovce během vytrvalostního zatížení. Vzhledem k aktivní diuréze je rovněž množství (6700-7000 ml) a průběh doplňování tekutin možné považovat za dostatečný. Závod v dálkovém plavání vyžaduje přesný nutriční režim optimalizující výkonnost. Významnou roli hraje nejen dostatečná nutriční podpora, ale rovněž technické zázemí a doprovod závodníka během zatížení. Příspěvek demonstruje nutnost vypracování specifické nutriční přípravy pro závod v dálkovém plavání a dodržování nutričního plánu v průběhu závodu.
Anotace anglicky
The realization of the nutritional needs during the exercise is one of the limiting factors in endurance performance. The aim of the case study is to describe the nutritional support during the swimming marathon at 57 km. The amount of energy consumed (14 000 kJ), the various forms and methods of carbohydrates administration (total 740 g, 85.7 g / h) is consistent not only with current theoretical knowledge, but also corresponds with the actual needs of an athlete during endurance exercise. Considering an active diuresis, the fluid intake (6700-7000 ml) and corresponding rehydration strategy during the race might be considered sufficient. Open water swimming events require precise nutritional regime that optimizes performance. Not only an adequate nutritional support, but also a professional technical support and accompaniment during the race are of great importance. The work demonstrates the need for a specific nutritional preparation for the open water swimming race. Furthermore it strengthens an importance of the pre-race prepared nutrition plan and its compliance during the race.
VytisknoutZobrazeno: 27. 5. 2024 17:41