a 2014

Nutriční podpora během plaveckého maratonu na 57 km

KUMSTÁT, Michal

Základní údaje

Originální název

Nutriční podpora během plaveckého maratonu na 57 km

Název anglicky

Nutritional support during 57 km open water swimming marathon race

Autoři

KUMSTÁT, Michal (203 Česká republika, garant, domácí)

Vydání

Konference České společnosti tělovýchovného lékařství 2014, 2014

Další údaje

Jazyk

čeština

Typ výsledku

Konferenční abstrakt

Obor

Sport a aktivity volného času

Stát vydavatele

Česká republika

Utajení

není předmětem státního či obchodního tajemství

Kód RIV

RIV/00216224:14510/14:00076107

Organizační jednotka

Fakulta sportovních studií

ISSN

Klíčová slova česky

dálkové plavání; sportovní výživa; sacharidy; kofein

Klíčová slova anglicky

open water swimming; sports nutrition; carbohydrates; caffeine

Štítky

Změněno: 19. 3. 2015 17:12, Mgr. Eva Špillingová

Anotace

V originále

Realizace nutričních potřeb v průběhu zatížení je jedním z limitujících prvků vytrvalostního zatížení. Cílem kasuistiky je popsat nutriční podporu během plaveckého maratonu na 57 km. Popsané množství energie (14000 kJ), kombinace forem a způsob administrace sacharidů (total 740 g, 85,7 g S/h) je v souladu nejen s teoretickými poznatky, ale rovněž odpovídá faktickým potřebám sportovce během vytrvalostního zatížení. Vzhledem k aktivní diuréze je rovněž množství (6700-7000 ml) a průběh doplňování tekutin možné považovat za dostatečný. Závod v dálkovém plavání vyžaduje přesný nutriční režim optimalizující výkonnost. Významnou roli hraje nejen dostatečná nutriční podpora, ale rovněž technické zázemí a doprovod závodníka během zatížení. Příspěvek demonstruje nutnost vypracování specifické nutriční přípravy pro závod v dálkovém plavání a dodržování nutričního plánu v průběhu závodu.

Anglicky

The realization of the nutritional needs during the exercise is one of the limiting factors in endurance performance. The aim of the case study is to describe the nutritional support during the swimming marathon at 57 km. The amount of energy consumed (14 000 kJ), the various forms and methods of carbohydrates administration (total 740 g, 85.7 g / h) is consistent not only with current theoretical knowledge, but also corresponds with the actual needs of an athlete during endurance exercise. Considering an active diuresis, the fluid intake (6700-7000 ml) and corresponding rehydration strategy during the race might be considered sufficient. Open water swimming events require precise nutritional regime that optimizes performance. Not only an adequate nutritional support, but also a professional technical support and accompaniment during the race are of great importance. The work demonstrates the need for a specific nutritional preparation for the open water swimming race. Furthermore it strengthens an importance of the pre-race prepared nutrition plan and its compliance during the race.