KRÁLÍČEK, Jaroslav. Zásada teritoriality práv k duševnímu vlastnictví ve vztazích s mezinárodním prvkem – je načase ji opustit? In K některým vývojovým otázkám mezinárodního práva soukromého. Brno: Masarykova univerzita, 2013, s. 81-96. Edice S, řada teoretická Právnické fakulty MU, č. 455. ISBN 978-80-210-6455-3.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Zásada teritoriality práv k duševnímu vlastnictví ve vztazích s mezinárodním prvkem – je načase ji opustit?
Název česky Zásada teritoriality práv k duševnímu vlastnictví ve vztazích s mezinárodním prvkem – je načase ji opustit?
Název anglicky The Principle of Territoriality of Intellectual Property Rights in Relations with an International Element - Is It Time to Let It Go?
Autoři KRÁLÍČEK, Jaroslav (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání Brno, K některým vývojovým otázkám mezinárodního práva soukromého, od s. 81-96, 16 s. Edice S, řada teoretická Právnické fakulty MU, č. 455, 2013.
Nakladatel Masarykova univerzita
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Kapitola resp. kapitoly v odborné knize
Obor 50500 5.5 Law
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání tištěná verze "print"
Kód RIV RIV/00216224:14220/13:00076209
Organizační jednotka Právnická fakulta
ISBN 978-80-210-6455-3
Klíčová slova česky Teritorialita; duševní vlastnictví; rozhodné právo; pravomoc; mezinárodní právo soukromé.
Klíčová slova anglicky Territoriality; intellectual property; applicable law; jurisdiction; private international law.
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnil: JUDr. Jaroslav Králíček, Ph.D., učo 170265. Změněno: 25. 8. 2014 10:19.
Anotace
Zásada teritoriality práv k duševnímu vlastnictví ve vztazích s mezinárodním prvkem nachází v mezinárodním právu soukromém odraz jak ve fázi určování pravomocného orgánu, tak i ve fázi určování práva rozhodného. V prvém případě je jejím promítnutím předpoklad, že by měl zásadně vždy rozhodovat soud, který poskytuje dotčenému právu k duševnímu vlastnictví ochranu. Ve druhém případě je pak zásada teritoriality promítnuta v předpokladu, že by takový soud měl zásadně vždy rozhodovat dle lex loci protectionis. Setrvávání na klasickém pojetí zásady teritoriality práv k duševnímu vlastnictví se však v době čím dál častějších mezinárodních vztahů v této oblasti, ve kterých navíc bývá dotčeno více právních řádů, a to zejména v rámci vztahů vznikajících v prostředí internetu, může již jevit jako neúnosné. Tento příspěvek se tak zabývá posouzením udržitelnosti stávajícího pojetí zásady teritoriality práv k duševnímu vlastnictví s přihlédnutím k možné adaptaci této zásady současným potřebám.
Anotace anglicky
The principle of territoriality of intellectual property rights is in private international law reflected also in the process of determining the competent authority, and also in the process of determining the applicable law. In the first mentioned process the principle is reflected in the premise, that the court of the country, which protects the concerned intellectual property right, is the one to have jurisdiction. In the latter mentioned process the principle is reflected in the premise, that such a court should always decide according to the lex loci protectionis. However, insistence on such original conception of the principle of territoriality of intellectual property rights at the time of the ever increasing number of international relations in the area in question, while these relations usually tend to affect multiple jurisdictions, especially on the internet, may already seem unbearable. This paper thus deals with the assessment of sustainability of the existing conception of the principle of territoriality of intellectual property rights with regard to possible adaptation of this principle to the current needs.
Návaznosti
MUNI/A/0789/2012, interní kód MUNázev: Vnitřní vývoj mezinárodního práva soukromého ve světle měnících se vnějších podmínek II (Akronym: VVMPS)
Investor: Masarykova univerzita, Vnitřní vývoj mezinárodního práva soukromého ve světle měnících se vnějších podmínek II, DO R. 2020_Kategorie A - Specifický výzkum - Studentské výzkumné projekty
VytisknoutZobrazeno: 9. 5. 2024 23:04