WILDMANNOVÁ, Mirka. European Social Model–A Parting of Ways? Journal of Business and Economics. New York: Academic Star Publishing Company, 2014, roč. 5, č. 7, s. 951-957. ISSN 2155-7950.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název European Social Model–A Parting of Ways?
Název česky Evropský sociální model - cesta k ukončení?
Autoři WILDMANNOVÁ, Mirka (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání Journal of Business and Economics, New York, Academic Star Publishing Company, 2014, 2155-7950.
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 50200 5.2 Economics and Business
Stát vydavatele Spojené státy
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14560/14:00074516
Organizační jednotka Ekonomicko-správní fakulta
Klíčová slova česky social policy; social benefits; research; public spending; European welfare state; Social Economics
Klíčová slova anglicky social policy; social benefits; research; public spending; European welfare state; Social Economics
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnila: Ing. Mirka Wildmannová, Ph.D., učo 199. Změněno: 1. 9. 2014 10:08.
Anotace
The European social model is currently the topic of many scholarly discussions. Most authors (Krebs, Mitchell, Godet, etc.) agree that, due to demographic factors and economic crises, the view of the European welfare state has to be changed. The discussions about the welfare state (Krebs, 2011) concern its existence, and moreover how it should work: its extent, its organization, and its long-term effectiveness. Changes in the perception of the welfare state in general are reflected in perceptions of particular welfare states of developed European countries. It is apparent that the national economies’ capacity to fund extensive social programs is limited, and that it is necessary to shift the boundary between national and individual responsibilities. This article investigates the Czech Republic’s position in terms of social benefits in comparison to the United Kingdom and France, as representatives of more advanced economies. The study addresses whether the social expenditures of individual EU countries are sustainable under the contemporary EU priorities for social security.
Anotace česky
Evropský sociální model je současnou problematikou pro spoustu odborných témat. Většina autorů (Krebs, Mitchell, Godet aj.) se shodne na tom, že vzhledem k demografickým ukazatelům a fiskální krizi hospodářství je třeba změnit pohled na welfare state Evropy. Diskuse o fenoménu sociálního státu (Krebs, 2011) se netýká jeho samotné existence, ale spíše toho, jak by měl fungovat: jaký by měl být jeho rozsah, jak by měl být uspořádán, jak by měl být efektivní z dlouhodobého hlediska. Tyto změny v koncepci nazírání na sociální stát se promítají i do konceptů jednotlivých sociálních států vyspělých evropských zemí. Je zřejmé, že schopnost národních ekonomik financovat rozsáhlé sociální programy je omezená, a že je potřeba posunout hranici mezi odpovědností státu a jednotlivců (klientů). Tento článek se snaží odpovědět na otázku, jak si stojí Česká republika v porovnání čerpání sociálních dávek s Velkou Británií a Francií, jakožto reprezentanty vyspělých ekonomik. Příspěvek si klade za cíl odpovědět na otázku, zda opravdu je Česká republika štědrým sociálním státem nebo je to jen mýtus, kterým se argumentuje.
Návaznosti
WB-11-05, projekt VaVNázev: Projekt MMR -Managament regionální a místní správy
Investor: Ministerstvo pro místní rozvoj ČR, Management regionální správy
VytisknoutZobrazeno: 7. 5. 2024 04:37