PREISLER, Jan, Viktor KANICKÝ, Tomáš VACULOVIČ, Pavla FOLTYNOVÁ a Ondřej PEŠ. Způsob přípravy vzorků pro atomové spektrometrické techniky. 2014. Patent. Číslo: 304648. Vydavatel: Úřad průmyslového vlastnictví. Místo vydání: Praha. Název vlastníka: Masarykova univerzita, Brno, CZ. Datum registrace: 3. 12. 2007. Datum přijetí: 9. 7. 2014.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Způsob přípravy vzorků pro atomové spektrometrické techniky
Název anglicky Method of preparing samples for atomic spectrometric techniques
Autoři PREISLER, Jan (203 Česká republika, garant, domácí), Viktor KANICKÝ (203 Česká republika, domácí), Tomáš VACULOVIČ (203 Česká republika, domácí), Pavla FOLTYNOVÁ (203 Česká republika) a Ondřej PEŠ (203 Česká republika, domácí).
Vydání Číslo: 304648, Vydavatel: Úřad průmyslového vlastnictví, Místo vydání: Praha, Název vlastníka: Masarykova univerzita, Brno, CZ, 2014.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Patent
Obor 10406 Analytical chemistry
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14310/14:00073814
Organizační jednotka Přírodovědecká fakulta
Klíčová slova anglicky Atomic spectrometry; sample preparation; aerosol generation; laser; substrate; sample introduction
Štítky AKR, rivok
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnila: Ing. Andrea Mikešková, učo 137293. Změněno: 3. 4. 2015 09:05.
Anotace
Vynález se týká způsobu tvorby aerosolu ze vzorků pro spektrometrii indukčně vázaného plazmatu, jehož podstata spočívá v tom, že se na vhodný substrát s naneseným vzorkem působí laserovým paprskem. Při následné ablaci substrátu dochází k tvorbě aerosolu analyzovaného vzorku, který se zavádí do spektrometru. Metodu lze využít pro určování kovů v nejrůznějších kapalných vzorcích. Její výhodou je především nízká cena, nízká spotřeba vzorků, vysoká rychlost a snadný transport a archivace vytvořených vzorků.
Anotace anglicky
The invention deals with aerosol generation for inductively-coupled plasma spectrometry due to irradiation of a sample deposited on a suitable substrate with a laser beam. Aerosol of analyzed sample generated during subsequent ablation of the substrate is introduced into the spectrometer. The method can be used for determination of metals in a range of liquid samples. Its advantages are especially low cost, low sample consumption, high speed and easy transport and archiving of samples.
Návaznosti
GAP206/12/0538, projekt VaVNázev: Nové strategie úpravy vzorků pro desorpční hmotnostní spektrometrii
Investor: Grantová agentura ČR, Nové strategie úpravy vzorků pro desorpční hmotnostní spektrometrii
GA203/09/1025, projekt VaVNázev: Multidetekční platforma pro mikrokolonové separace proteinů a peptidů
Investor: Grantová agentura ČR, Multidetekční platforma pro mikrokolonové separace proteinů a peptidů
MSM0021622411, záměrNázev: Studium a aplikace plazmochemických reakcí v neizotermickém nízkoteplotním plazmatu a jeho interakcí s povrchem pevných látek
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Studium a aplikace plazmochemických reakcí v neizotermickém nízkoteplotním plazmatu a jeho interakcí s povrchem pevných látek
MSM0021622412, záměrNázev: Interakce mezi chemickými látkami, prostředím a biologickými systémy a jejich důsledky na globální, regionální a lokální úrovni (INCHEMBIOL) (Akronym: INCHEMBIOL)
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Interakce mezi chemickými látkami, prostředím a biologickými systémy a jejich důsledky na globální , regionální a lokální úrovni
MSM0021622415, záměrNázev: Molekulární podstata buněčných a tkáňových regulací
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Molekulární podstata buněčných a tkáňových regulací
VytisknoutZobrazeno: 5. 5. 2024 10:09