GREGOROVÁ, Zdeňka, Jaroslav MELUZÍN a Lenka ŠPINAROVÁ. Co je nového v srdečním selhání se zachovalou ejekční frakcí levé komory za posledních pět let? Vnitřní lékařství. Brno: Facta Medica, 2014, roč. 60, 7-8, s. 586-594. ISSN 0042-773X.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Co je nového v srdečním selhání se zachovalou ejekční frakcí levé komory za posledních pět let?
Název anglicky What is new in heart failure with preserved ejection fraction within last five years?
Autoři GREGOROVÁ, Zdeňka (203 Česká republika, garant, domácí), Jaroslav MELUZÍN (203 Česká republika, domácí) a Lenka ŠPINAROVÁ (203 Česká republika).
Vydání Vnitřní lékařství, Brno, Facta Medica, 2014, 0042-773X.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 30201 Cardiac and Cardiovascular systems
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Kód RIV RIV/00216224:14110/14:00076359
Organizační jednotka Lékařská fakulta
Klíčová slova česky diastolická dysfunkce; levá komora; srdeční selhání; zachovalá ejekční frakce levé komory
Klíčová slova anglicky diastolic dysfunction; heart failure; left ventricle; preserved ejection fraction of left ventricle
Štítky EL OK
Změnil Změnila: Soňa Böhmová, učo 232884. Změněno: 27. 1. 2015 17:58.
Anotace
Srdeční selhání se zachovalou ejekční frakcí levé komory (HFPEF) je epidemiologicky závažným onemocněním, jehož výskyt v populaci postupně narůstá. Etiologie jeho vzniku není dosud zcela objasněna. Nově bylo zjištěno, že protizánětlivý stav spojený s řadou komorbidit potencuje rozvoj HFPEF. Také sérové koncentrace některých působků mají souvislost s tímto onemocněním. Hlavním znakem HFPEF je diastolická dysfunkce, která je ale doprovázena řadou dalších kardinálních i nekardinálních poruch organizmu. Prognóza se i přes dlouhodobě užívané, ale i nově zavedené postupy nemění.
Anotace anglicky
Heart failure with preserved ejection fraction of left ventricle (HFPEF) is frequent disease with serious consequences. Incidence of HFPEF in population still growing. The exact pathophysiological mechanism of HFPEF remain unclear. Recent evidence suggests a relationship between inflammation associated with obesity and diabetes mellitus and progression of HFPEF. Consistently it has been reported that serum concentration of some pro-inflamantory markers such as adiponectin is positively related to HFPEF. By HFPEF is attended diastolic dysfunction. Diastolic dyfunction is linked to many other cardiac and non-cardiac diseases. Despite the great effort and new therapeutic approaches the prognosis of HFPEF does not improve.
VytisknoutZobrazeno: 14. 10. 2024 05:20