MALACH, Roman. Požární předpisy pro český venkov od 16. století do poloviny 18. století. Folia ethnographica. Brno: Moravské zemské muzeum, 2013, roč. 98, č. 2, s. 179-187. ISSN 0862-1209.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Požární předpisy pro český venkov od 16. století do poloviny 18. století
Název anglicky Fire regulations for Czech countryside from the 16th to the middle 18th century
Autoři MALACH, Roman (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání Folia ethnographica, Brno, Moravské zemské muzeum, 2013, 0862-1209.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor Archeologie, antropologie, etnologie
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14210/13:00076719
Organizační jednotka Filozofická fakulta
Klíčová slova anglicky fire regulations; arson; night watchman; fire protection; serf duties
Štítky rivok
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnila: Mgr. Vendula Hromádková, učo 108933. Změněno: 18. 3. 2015 09:35.
Anotace
Řády regulující požární bezpečnost na venkově nacházíme v českých zemích od 16. století. Nejčastější byla nařízení vrchnostenská, řády si ale ustanovovali i sami sousedé nebo je regulovala přímo zemská správa. Větší pozornost byla věnována požární ochraně ve městech, kde mohl požár kvůli velké hustotě zástavby nadělat obrovské škody. Na venkově se v 16. století požární nařízení omezovala pouze na prevenci těch příčin, které způsobovaly oheň nejčastěji. Jednalo se hlavně o zákaz sušení lnu a konopí v jizbě, chození s loučí po domě, po dvoře nebo vynášení ohně do polí. Rychtář společně s pověřenými osobami musel pravidelně kontrolovat domy všech venkovanů, mají-li v pořádku topeniště. V 17. století jsou požární nařízení četnější a propracovanější. Zpřísňovala se nařízení o bezpečnosti topeniště, které muselo mít zajištěný dobrý odvod kouře, a každý dům musel mít řádně vymazaný komín. Od počátku 18. století se také zakazovalo kouření tabáku v blízkosti hořlavin. V noci strážil vesnici před požárem ponocný, ve službě se střídali sami sousedé nebo byl ustanoven obecní hlásný. Všichni venkované měli povinnost mít v domě požární nářadí, v případě požáru se musel každý účastnit hasících prací, v obci i v nejbližším sousedství. Řády stanovovaly také pokuty pro nedbalé hospodáře a těžké, často hrdelní tresty pro viníky požáru. V některých řádech byla stanovena i pomoc pohořelým.
Anotace anglicky
Based on the analysis of authority’s rules the paper describes the fire regulations in Czech rural areas in the period from the 16th to the middle 18th century. After a short introduction and the presentation of the rules in general it depicts the different situation in towns and in the country. Then it gives the survey of regulations that influenced the life of serfs in rural areas and concerned the fire protection. Drying spinning fibre in houses was prohibited and so was using of torches, taking glowing coal out to the pasturage, etc. The observance of the rules was overseen by a reeve who controlled - together with persons in charge - regularly each house. The night service of the watchman strengthened the safety in the village. If a fire occurred the serfs had to use the prescribed extinguishing equipment. Help to neighbour villages in extinguishing the fire and following help to those struck by it was usual and sometimes even ordered. After extinguishing the fire, its causes had to be investigated and the culprits punished.
VytisknoutZobrazeno: 17. 7. 2024 19:44