TAUCHEN, Jaromír. Nájemní právo k bytům v Protektorátu Čechy a Morava. In Michal Považan, Miroslav Lysý. Právo v priestore a čase. Zborník venovaný jubileu prof. JUDr. Jozefa Beňu, CSc. Bratislava: Atticum, 2014, s. 320-332. ISBN 978-80-971381-6-5.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Nájemní právo k bytům v Protektorátu Čechy a Morava
Název česky Nájemní právo k bytům v Protektorátu Čechy a Morava
Název anglicky Tenancy Law of Apartments in the Protectorate of Bohemia and Moravia
Autoři TAUCHEN, Jaromír.
Vydání Bratislava, Právo v priestore a čase. Zborník venovaný jubileu prof. JUDr. Jozefa Beňu, CSc. od s. 320-332, 13 s. 2014.
Nakladatel Atticum
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Stať ve sborníku
Obor 50500 5.5 Law
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání tištěná verze "print"
Organizační jednotka Právnická fakulta
ISBN 978-80-971381-6-5
Klíčová slova česky nájemní právo k bytům; Protektorát Čechy a Morava; soukromé právo; občanské právo; říšské právo
Klíčová slova anglicky tenancy law of apartments; the Protectorate of Bohemia and Moravia; private law; civil law; Reich law
Štítky národní socialismus, protektorát čechy a morava, právní historie, vlastnické právo, Československo
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnila: Mgr. Petra Georgala, učo 32967. Změněno: 30. 3. 2015 17:11.
Anotace
Tento příspěvek pojednává o právní úpravě nájemního práva k bytům v období Protektorátu Čechy a Morava. Na začátku je uveden stručný exkurz do ideologického pojetí nájemního práva ve Třetí říši, neboť protektorátní právo bylo tím říšským ovlivněno a působilo jako vzor. Příspěvek ukazuje, jak se v tomto období vytrácí soukromoprávní povaha nájemního vztahu a jak je nahrazena stále se stupňující veřejnoprávní regulací. Sledována je jak ochrana nájemníků, především co se týče regulace výše nájemného, tak i plánovitého hospodaření státu s byty.
Anotace anglicky
This study is dealing with legal regulation of the tenancy rights of apartments in the Protectorate of Bohemia and Moravia. At the beginning there is a brief excursion into the ideological concept of tenancy rights in the Third Reich, as the Protectorate law was influenced by Reich and worked as a model. The study shows how the private lease term is minimised and how it is replaced by the ever-escalating public regulation. It is monitored as the protection of tenants, mainly regards the regulation of the rent, as well as planned state economy housing.
VytisknoutZobrazeno: 26. 4. 2024 21:35