ŠTOURAČ, Petr, Hana HARAZIM a Martina KOSINOVÁ. Postavení remifentanilu v porodnické analgezii. Anesteziologie a intenzivní medicína. Praha: Česká lékařská společnost J.E. Purkyně, 2014, roč. 25, č. 4, s. 281-287. ISSN 1214-2158.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Postavení remifentanilu v porodnické analgezii
Název česky Postavení remifentanilu v porodnické analgezii
Název anglicky The role of remifentanil in obstetric analgesia
Autoři ŠTOURAČ, Petr (203 Česká republika, garant, domácí), Hana HARAZIM (703 Slovensko, domácí) a Martina KOSINOVÁ (203 Česká republika, domácí).
Vydání Anesteziologie a intenzivní medicína, Praha, Česká lékařská společnost J.E. Purkyně, 2014, 1214-2158.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 30000 3. Medical and Health Sciences
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14110/14:00076996
Organizační jednotka Lékařská fakulta
Klíčová slova česky remifentanil; porodnická analgezie; pacientkou kontrolovaná analgezie; analgezie systémovými opioidy
Klíčová slova anglicky remifentanil; labour analgesia; patient-controled analgesia; systemic opioid analgesia
Štítky EL OK
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnila: Soňa Böhmová, učo 232884. Změněno: 11. 11. 2014 13:54.
Anotace
Epidurální analgezie je stále považována za „zlatý“ standard tlumení porodní bolesti, a to zejména pro svoji účinnost. Přesto je u části rodiček její aplikace kontraindikována. V těchto případech je možnou alternativou systémová aplikace remifentanilu. Cílem tohoto článku je přinést aktuální souhrn informací o účinnosti a bezpečnosti remifentanilu u porodu. Dalším cílem bylo poukázat na možné způsoby aplikace, dávkování a případné nežádoucí účinky pro rodičku, plod či novorozence. Některé z těchto otázek zůstávají nadále otevřené a pro jejich zodpovězení je potřeba dalších randomizovaných studií.
Anotace anglicky
Epidural analgesia is still considered the “gold standard“ for labour analgesia, especially because of its efficacy. In case of its contraindication, systemic administration of remifentanil is possible. The aim of this article is to provide a summary of current information on the efficacy and safety of remifentanil during labour. There are further described possible ways of application, dosage and side effects for the mother, fetus or newborn. Some of these questions remain open and further randomized trials are needed.
VytisknoutZobrazeno: 14. 5. 2024 04:55