2014
K vývoji moravskoslezského cukrovarnictví v poslední čtvrtině 19. století
ČAPKA, FrantišekZákladní údaje
Originální název
K vývoji moravskoslezského cukrovarnictví v poslední čtvrtině 19. století
Název anglicky
The development of the Moravian-Silesian sugar industry in the 19th century
Autoři
ČAPKA, František (203 Česká republika, garant, domácí)
Vydání
Brno, Průmysl, technika a extaktní vědy na Moravě a ve Slezsku. od s. 56-67, 12 s. Acta Musei Technici Brunensis, sv. 6, 2014
Nakladatel
Technické muzeum v Brně
Další údaje
Jazyk
čeština
Typ výsledku
Kapitola resp. kapitoly v odborné knize
Obor
60101 History
Stát vydavatele
Česká republika
Utajení
není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání
tištěná verze "print"
Kód RIV
RIV/00216224:14410/14:00074021
Organizační jednotka
Pedagogická fakulta
ISBN
978-80-87896-12-9
Klíčová slova anglicky
sugar; sugar beet; sugar crisis; Republican (agrarian) party; banks
Změněno: 30. 1. 2015 16:43, doc. PhDr. František Čapka, CSc.
V originále
Výzkumná studie přibližuje problematiku z hlediska vývoje potravinářského průmyslu a později celého zemědělsko-průmyslového komplexu, kdy zaujímalo klíčové postavení na Moravě a ve Slezsku cukrovarnictví, které se stávalo od druhé poloviny 19. století spolu s textilním a sklářským průmyslem nejvýznamnějším vývozním odvětvím. Současně představovalo ekonomickou základnu pro nastupující drobnou českou průmyslově zemědělskou podnikatelskou vrstvu.
Anglicky
This contribution outlines the problems in terms of development of the food industry and later the entire agro-industrial complex occupied a key position in Moravia end Silesia sugar, which happened in the second half of the 19th century, along with textile and glass industry the most important export sector. At the same time constitute the economic base for the emerging small Czech industrial and agricultural business layer.
Návaznosti
GA409/09/1043, projekt VaV |
|