DÍTĚ, Petr, Martina BOJKOVÁ, Veronika JELÍNKOVÁ, Arnošt MARTÍNEK, Bohuslav KIANIČKA, Hana NECHUTOVÁ and Miroslav SOUČEK. Chronická pankreatitida – současné trendy (Chronic pancreatitis - current trends). Acta medicinae. Brno: ERA Média, 2014, vol. 3, No 9, p. 68-72. ISSN 1805-398X.
Other formats:   BibTeX LaTeX RIS
Basic information
Original name Chronická pankreatitida – současné trendy
Name in Czech Chronická pankreatitida – současné trendy
Name (in English) Chronic pancreatitis - current trends
Authors DÍTĚ, Petr (203 Czech Republic, belonging to the institution), Martina BOJKOVÁ (203 Czech Republic), Veronika JELÍNKOVÁ (203 Czech Republic), Arnošt MARTÍNEK (203 Czech Republic), Bohuslav KIANIČKA (203 Czech Republic, guarantor, belonging to the institution), Hana NECHUTOVÁ (203 Czech Republic, belonging to the institution) and Miroslav SOUČEK (203 Czech Republic, belonging to the institution).
Edition Acta medicinae, Brno, ERA Média, 2014, 1805-398X.
Other information
Original language Czech
Type of outcome Article in a journal
Field of Study 30200 3.2 Clinical medicine
Country of publisher Czech Republic
Confidentiality degree is not subject to a state or trade secret
RIV identification code RIV/00216224:14110/14:00077493
Organization unit Faculty of Medicine
Keywords (in Czech) chronická pankreatitida; klasifikace; etiologie; enzymatická substituce; endoskopická terapie; chrurgická terapie
Keywords in English chronic pancreatitis; classification; etiology; enzymatic substitution; endoscopic therapy; surgical therapy
Tags EL OK, podil
Changed by Changed by: Ing. Mgr. Věra Pospíšilíková, učo 9005. Changed: 31/3/2015 15:07.
Abstract
Pankreas, 15-20 cm dlouhý a 75-100 g vážící orgán, má zásadní roli v procesu trávení a glukózové homeostázy. 85% tkáně pankreatu je tvořeno strukturami zajišťujícími exokrinní funkci žlázy a pouze 2% tvoří endokrinní tkáň. Denně pankreas produkuje 1000-1500 ml čirého alkalického sekretu s obsahem bikarbonátu, minerálů a především trávicích enzymů - amylá- lipázy a peptidáz. Zatímco peptidázy jsou do duodena vyloučeny v inaktivní formě a teprve v duodenu jsou aktivovány, lipáza do duodena vyloučena již ve formě aktivní. Komplex mechanismů pankreatické sekrece je kontrolován neuronálními a hormonálními mechanismy, které kromě sekrece ovlivňují i buněčnou integritu.Chronická pankreatitida je definována jako chronické, progredující onemocnění, kde je funkční parenchym nahrazován vazivovou tkání za vzniku exokrinní a terminálně endokrinní pankreatické nedostatečnosti. Ve střední Evropě je incidence onemocnění většinou v rozmezí 7,0-10,0, nejvyšší počet nově diagnostikovaných onemocnění na 100 000 obyvatel za kalendářní rok (23 je zaznamenán paradoxně v zemi s prohibicí, ve Finsku, což je vysvětlováno velkým příjmem doma připraveného nekvalitního alkoholu, dietními zvyklostmi a diskutován je vliv genetických faktorů.
Abstract (in English)
Pancreas, 15-20 cm long and weighing 75-100 g body has a major role in the process of digestion and glucose homeostasis. 85 % of pancreatic tissue is formed structures providing exocrine glands, and only 2% are endocrine tissue. Daily pancreas produces 1 000 to 1 500 ml of a clear secretions containing alkali bicarbonate, minerals and especially digestive enzymes - amylase, lipase and peptidases. While peptidases are excluded into the duodenum in an inactive form and only in the duodenum are activated lipase; duodenum already excluded as active. Complex mechanisms of pancreatic secretion is controlled by neural and hormonal mechanisms besides affecting secretion and cell integrity. Chronic pancreatitis is defined as a chronic, progressive disease, which is a functional parenchyma is replaced with connective tissue to form the exocrine and endocrine pancreatic insufficiency terminally. In Central Europe, the incidence of diseases is usually in the range of 7.0 to 10.0, the highest number of newly diagnosed cases per 100 000 population per year (23.0) recorded paradoxically, in a country with Prohibition, in Finland, which is explained by a large intake home prepared low-quality alcohol, dietary habits and discussed the influence of genetic factors [1-3].
PrintDisplayed: 14/10/2024 17:07