CELÁ, Andrea, Tereza DĚDOVÁ, Aleš MÁDR a Zdeněk GLATZ. In-capillary derivatization of amino acid followed by capillary electrophoresis with fluorescence detection. In EBF 7th Open Meeting: "Beyond the Horizon - Painting a New Landscape". 2014.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název In-capillary derivatization of amino acid followed by capillary electrophoresis with fluorescence detection
Název česky Derivatizace aminokyselin v kapiláře ve spojení s kapilární elektroforézou s fluorescenční detekcí
Autoři CELÁ, Andrea, Tereza DĚDOVÁ, Aleš MÁDR a Zdeněk GLATZ.
Vydání EBF 7th Open Meeting: "Beyond the Horizon - Painting a New Landscape" 2014.
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Konferenční abstrakt
Obor 10600 1.6 Biological sciences
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Organizační jednotka Přírodovědecká fakulta
Klíčová slova česky kapilární elektroforéza, fluorescenční detekce, derivatizace v kapiláře, aminokyseliny
Klíčová slova anglicky capillary electrophoresis, fluorescence detection, in-capillary derivatization, amino acids
Změnil Změnila: Mgr. Andrea Celá, Ph.D., učo 323512. Změněno: 15. 12. 2014 12:37.
Anotace
In-capillary derivatization reaction offers negligible consumption of reactants and samples, high level of automation and the time between a reaction and detection of product is strictly defined. As a result, errors caused by instability of the products and various times between the reaction and analysis are eliminated. Amino acids are important compounds for a living organism and their levels in biological fluids are altered as a response to a different physiological state of the organism. Quantification of amino acids is hinders by a lack of strong chromophores in their structure thus derivatization reaction has to be performed for a sensitive detection. The subject of this study is a development of in-capillary derivatization of amino acids using naphthalene-2,3-dicarboxaldehyde, sodium cyanide and mildly alkali condition ensured by tetraborate buffer. Separation of the product of above-mentioned reaction by done using micellar electrokinetic chromatography by means of capillary electrophoresis coupled with fluorescence detection.
Anotace česky
Derivatizace v kapiláře nabízí zanedbatelnou spotřebu reagencií a vzorku, vysoký stupeň automatizace a přesně definovanou dobu mezi reakcí a detekcí vzniklých produktů. Výsledkem toho jsou eliminovány chyby způsobené nestabilitou produktů a různou dobou mezi reakcí a samotnou analýzou. Aminokyseliny jsou pro živý organismus velmi důležitými sloučeninami a jejich hladiny v tělních tekutinách jsou měněny v závislosti na fyziologickém stavu organismu. Kvantifikaci aminokyselin brání nedostatek silných chromoforů v jejich strukturách, a proto je k dosažení citlivé detekce nutná derivatizační reakce. Předmětem tohoto příspěvku je vývoj metody pro derivatizaci aminokyselin v kapiláře využívající naftalen-2,3-dicarboxaldehyd, kyanid sodný a mírně alkalické podmínky zajištěné tetraborátovým pufrem. K separaci produktů výše zmiňované reakce je využita micelární elektrokinetická chromatografie zprostředkovaná kapilární elektroforézou s fluorescenční detekcí.
Návaznosti
GAP206/11/0009, projekt VaVNázev: Kapilární electroforéza jako nástroj pro metabolomické studie (Akronym: CE metabolomics)
Investor: Grantová agentura ČR, Capillary electrophoresis as a member of the metabolomic analytical toolbox
GBP206/12/G014, projekt VaVNázev: Centrum pokročilých bioanalytických technologií
VytisknoutZobrazeno: 26. 4. 2024 08:15