FRIŠHONS, Jan, Jan KRAJSA, Zuzana PAŠKOVÁ, Jan ÖSTERREICHER, Kateřina GRUSOVÁ, Jan UHER, Roman CHLÍBEK, Jiří KASSA a Marek JOUKAL. Manipulace s kontaminovanými pozůstatky. In XXII. Ostravské dny forenzních věd. 2014. ISBN 978-80-905684-4-0.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Manipulace s kontaminovanými pozůstatky
Název česky Manipulace s kontaminovanými pozůstatky
Název anglicky Manipulation of contaminated bodies
Autoři FRIŠHONS, Jan, Jan KRAJSA, Zuzana PAŠKOVÁ, Jan ÖSTERREICHER, Kateřina GRUSOVÁ, Jan UHER, Roman CHLÍBEK, Jiří KASSA a Marek JOUKAL.
Vydání XXII. Ostravské dny forenzních věd, 2014.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Konferenční abstrakt
Obor 30000 3. Medical and Health Sciences
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Organizační jednotka Lékařská fakulta
ISBN 978-80-905684-4-0
Klíčová slova česky agens; kontaminace; pitva; lidské pozůstatky
Klíčová slova anglicky agens; contamination; autopsy; human remains
Změnil Změnila: MUDr. Kateřina Grusová, učo 258691. Změněno: 29. 12. 2014 18:33.
Anotace
Příspěvek má stručně seznámit soudní lékaře s problematikou manipulace s těly a pitvami kontaminovaných osob. Tato problematika byla konzultována s odborníky ze Státního úřadu pro jadernou bezpečnost a s odborníky z Armády České republiky. V případě kontaminace pozůstatků se může jednat o kontaminaci radioaktivní látkou, bojovou otravnou látkou nebo infekčním agens. Ke kontaminaci pozůstatků ionizujícím zářením může dojít v souvislosti s léčebnými procedurami, nehodou jaderného zařízení nebo při výbuchu jaderné nebo špinavé bomby. K úmrtí osob v souvislosti s bojovou otravnou látkou může dojít u příslušníků Armády České republiky nebo u civilistů v případě válečného konfliktu nebo teroristického útoku. V souvislosti s kontaminací infekčními onemocněními, jakými jsou např. virová hepatitida typu B, C, infekce HIV, TBC a dalšími se setkáváme v pitevním provozu běžně. Ke zneužití infekčních agens, např. antraxu apod. však může dojít v případě teroristického útoku, možné jsou i nehody v laboratořích. Je žádoucí, aby byl personál soudních lékařství připraven na případný výskyt výše uvedených případů.
Anotace anglicky
The goal of this article is to highlight specific challenges associated with the manipulation of contaminated bodies. This issue has been discussed with experts from The State Office for Nuclear Safety and Armed Forces of the Czech Republic. Contamination of human remains can be caused by radiation, poison or infection. Exposure to radiation can be due to medical procedures, nuclear and radiation accidents, or nuclear weapons. Contamination caused by chemical weapons is a risk for members of the Armed Forces of the Czech Republic, but also for civilians in the event of war or terrorist attack. Infectious diseases, such as hepatitis B and C, HIV, tuberculosis etc., are seen regularly in the autopsy room. Infectious substances such as anthrax can also be used for bio-terrorism or spread accidentally from specialized laboratories. Therefore, it is necessary for the Forensic Medicine Departments’ staff to know how to deal with these dangerous scenarios.
VytisknoutZobrazeno: 26. 4. 2024 17:08