OLEJNÍČKOVÁ, Veronika, Marie NOVÁKOVÁ, Tolboom HERMAN a Anna BOGDANOVA. Temperature dependent recovery of heart from non-heart beating donors. In In 58. Studentská vědecká konference. 2014, s. 76. ISBN 978-80-210-6820-9.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Temperature dependent recovery of heart from non-heart beating donors
Název česky Obnova funkcí srdce od DCD dárců Pomocí extrakorporeální perfuze v závislosti na teplotě
Autoři OLEJNÍČKOVÁ, Veronika, Marie NOVÁKOVÁ, Tolboom HERMAN a Anna BOGDANOVA.
Vydání In 58. Studentská vědecká konference. od s. 76, 2014.
Další údaje
Typ výsledku Stať ve sborníku
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání tištěná verze "print"
ISBN 978-80-210-6820-9
Klíčová slova česky srdce, DCD dárci, extrakorporeální perfuze
Klíčová slova anglicky heart, DCD donnors, recovery, machine perfusion
Změnil Změnila: MVDr. Veronika Olejníčková, Ph.D., učo 211370. Změněno: 13. 1. 2015 15:21.
Anotace
Transplantace srdce představuje poslední možnost léčby terminálního srdečního selhání. V posledních letech jsou intenzivně zkoumány možnosti vylepšení kvality tzv. „marginálních“ orgánů. Diskutuje se zejména o rozšíření dárcovského „poolu“ o srdce od pacientů umírajících na jednotkách intenzivní péče v důsledku odpojení od ventilátorů. Negativní dopad teplé ischémie, která je takovýchto orgánů nevyhnutelná, je možné výrazně snížit „reconditioningem“ na extracorporeal machine perfusion (EMP). Avšak reconditioning spolu se současným transportem srdce k recipientovi by byl obtížně proveditelný. Možnou alternativou by mohla být stabilizace srdečního transplantátu během krátké doby reconditioningu a následný transport orgánu v podchlazeném stavu. Cílem této studie bylo zjistit, zda je krátká doba reconditioningu pomocí EMP schopna vylepšit kvalitu srdce po 25 minutách in situ teplé ischémie natolik, aby bylo možné jej následně zchladit a přepravit. Dalším úkolem studie bylo najít teplotní optimum pro EMP vedoucí k maximálnímu obnovení srdeční funkce.
Návaznosti
MUNI/A/0957/2013, interní kód MUNázev: Studium kardiovaskulárních regulací ve zdraví i nemoci (Akronym: SKAREZNEM)
Investor: Masarykova univerzita, Studium kardiovaskulárních regulací ve zdraví i nemoci, DO R. 2020_Kategorie A - Specifický výzkum - Studentské výzkumné projekty
VytisknoutZobrazeno: 15. 5. 2024 01:08