WEBER, Pavel, Hana MELUZÍNOVÁ, Dana PRUDIUS a Katarína BIELAKOVÁ. Můžeme mluvit o prevenci diabetu? In Weber P. Abstrakta XVI. Brněnský geriatrický den. Brno: Masarykova Univerzita, 2014, s. 21-23. ISBN 978-80-210-6716-5.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Můžeme mluvit o prevenci diabetu?
Název anglicky We can talk about diabetes prevention?
Autoři WEBER, Pavel, Hana MELUZÍNOVÁ, Dana PRUDIUS a Katarína BIELAKOVÁ.
Vydání Brno, Abstrakta XVI. Brněnský geriatrický den, od s. 21-23, 3 s. 2014.
Nakladatel Masarykova Univerzita
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Stať ve sborníku
Obor 30200 3.2 Clinical medicine
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání tištěná verze "print"
Organizační jednotka Lékařská fakulta
ISBN 978-80-210-6716-5
Klíčová slova česky diabetes mellitus -ethiopathogenesis; epidemiologie - pozdní komplikace - budoucí perspektiva - prevence
Klíčová slova anglicky diabetes mellitus -ethiopathogenesis - epidemiology - late complications - future perspective - prevention
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnil: prof. MUDr. Pavel Weber, CSc., učo 37287. Změněno: 17. 1. 2015 21:35.
Anotace
Je projevem poruchy glukózové homeostázy a intermediárního metabolismu prakticky na všech etážích organismu. Změny vnitřního prostředí jsou hyperglykemickým stavem navozeny jak intra, tak i extracelulárně. Pro diabetika představuje chorobu na celý zbytek života vyžadující od něj dobrou compliance s adherencí k léčbě. Při špatné kompenzaci dochází postupně k závažným komplikacím.
Anotace anglicky
It is a manifestation of impaired glucose homeostasis and intermediary metabolism in virtually all levels of the organism. Changes in the internal environment are hyperglycemic state induced by both intra- and extracellularly i. For diabetics, a disease for the rest of his life, requiring compliance with good adherence to the treatment. When poor compensation is gradually to serious complications.
VytisknoutZobrazeno: 14. 5. 2024 15:18