MRÁZOVÁ, Lenka a Lucie JAGOŠOVÁ. Tradice muzejní­ pedagogiky v České republice. S přihlédnutím k roli brněnské muzeologie na jejím vývoji. In Mezinárodní­ vědecká konference Muzeo50. 2014.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Tradice muzejní­ pedagogiky v České republice. S přihlédnutím k roli brněnské muzeologie na jejím vývoji
Název anglicky Tradition of museum pedagogy in the Czech Republic, with reflection of Brno museology influence on its development
Autoři MRÁZOVÁ, Lenka (203 Česká republika, domácí) a Lucie JAGOŠOVÁ (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání Mezinárodní­ vědecká konference Muzeo50, 2014.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Prezentace na konferencích
Obor 50300 5.3 Education
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14210/14:00078541
Organizační jednotka Filozofická fakulta
Klíčová slova česky muzejní pedagogika; tradice; muzeum; Česká republika
Klíčová slova anglicky museum pedagogy; tradition; museum; Czech republic
Štítky rivok
Změnil Změnila: Mgr. Lenka Mrázová, učo 20827. Změněno: 10. 11. 2016 15:35.
Anotace
Muzejní pedagogika ve své teoretické i prakticistní rovině je oborem, který v České republice zažívá léta úspěchu a zájmu. Za posledních dvacet let svobodného vývoje společnosti, kdy muzea přestala být nástrojem režimních sdělení, ale vrátila se ke svobodné interpretaci sbírek, stoupl nejen zájem společnosti o muzea, ale především zájem muzeí o návštěvníky. V prakticistní rovině tak v různorodé kvalitě nacházíme pestrou nabídku aktivit a doprovodných programů, v teoretické rovině můžeme sledovat zájem muzeologů i pedagogů o zázemí oboru. Zázemí muzejní pedagogiky v České republice stojí ovšem na pevných základech dlouholeté tradice. Příspěvek je krátkým připomenutím vývoje oboru v České republice jak v rovině teoretické, tak i v rovině jeho výuky na Masarykově univerzitě v Brně.
Anotace anglicky
Museum pedagogy with all its theoretical and practical aspects is a discipline, which in the Czech Republic currently experiences a period of boom. The past twenty years of unrestricted development, when museums ceased to serve as a tool of official propaganda and returned to free interpretation of their collections, saw not only an increase in interest of the society in museums but also a struggle of museums for new audience. From a practical view we thus find a wide offer of activities and fringe programmes of various quality, and on a theoretical level we can follow up the interest of museologists and pedagogues in the hinterland of the discipline. Museum pedagogy in the Czech Republic rests on a solid base of a long-time tradition. The paper gives a brief overview of the development of this discipline in the Czech Republic both on a theoretical level and from the view of education at the Masaryk University in Brno.
VytisknoutZobrazeno: 26. 4. 2024 06:28