DUDOVÁ, Jana. Ochrana před hlukem v přírodě a udržitelnost kvality života. In Mezinárodní konference Ochrana životního prostředí. 2014.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Ochrana před hlukem v přírodě a udržitelnost kvality života
Název anglicky Protection against Noise in Nature and Sustainability of the Quality of Life
Autoři DUDOVÁ, Jana.
Vydání Mezinárodní konference Ochrana životního prostředí, 2014.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Prezentace na konferencích
Obor 50500 5.5 Law
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Organizační jednotka Právnická fakulta
Klíčová slova česky Ochrana před hlukem; hluková zátěž; kvalita života; tiché oblasti ve volné krajině; akustický smog
Klíčová slova anglicky Noise protection; noise pollution; quality of life; quite areas in open country; acoustic smog
Příznaky Mezinárodní význam
Změnil Změnila: Mgr. Petra Georgala, učo 32967. Změněno: 31. 3. 2015 11:59.
Anotace
Příspěvek se zaměřuje na problematiku, která dosud není uspokojivě a právně relevantně v podmínkách ČR řešena. Evropské právo stanoví rámcové předpoklady, a zároveň i povinnosti členských zemí ke stanovení tichých oblastí v přírodě a ve volné krajině. Do právní úpravy ČR sice byla implementována příslušná směrnice Evropského parlamentu a Rady 2002/49/ES o hodnocení a řízení hluku v životním prostředí, avšak dosud zcela absentují právní nástroje ke splnění povinnosti dle této směrnice na vytváření a ochranu tichých oblastí v přírodě. Smyslem příspěvku je proto otevřít některé související problémové okruhy a pokusit se najít odpověď na otázku, proč ke splnění této povinnosti dosud nedošlo.
Anotace anglicky
This paper focuses on an issue that has yet to be resolved satisfactorily and with legal relevance in the Czech Republic. European law determines framework requirements, as well as obligations of Member States to designate quiet areas in nature and in open country. The Directive of the European Parliament and Council Directive 2002/49/EC relating to the assessment and management of environmental noise was indeed incorporated into Czech legislation, but legal instruments are still lacking for fulfilling the obligation under this directive to create and protect quiet areas in nature. Therefore, the purpose behind this paper is to open certain relating problem areas and to search for an answer to the question of why this obligation has yet to be fulfilled.
Návaznosti
MUNI/A/0913/2013, interní kód MUNázev: Environmentální a sociologické aspekty kvality života v právní perspektivě (Akronym: Kvalita života)
Investor: Masarykova univerzita, Environmentální a sociologické aspekty kvality života v právní perspektivě, DO R. 2020_Kategorie A - Specifický výzkum - Studentské výzkumné projekty
VytisknoutZobrazeno: 13. 5. 2024 04:48