VLACHOVSKÝ, Robert, Robert STAFFA, Mojmír PŘÍVARA, Zdeněk KŘÍŽ, Bohuslav VOJTÍŠEK, Igor SUŠKEVIČ, Michal REIF a David GOLDEMUND. Studie ACST-2 (Asymptomatic Carotid Surgery Trial-2) – současný stav a průběžné výsledky. In VI. sjezd České společnosti kardiovaskulární chirurgie, 9.-11.11.2014, Brno. 2014.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Studie ACST-2 (Asymptomatic Carotid Surgery Trial-2) – současný stav a průběžné výsledky
Autoři VLACHOVSKÝ, Robert, Robert STAFFA, Mojmír PŘÍVARA, Zdeněk KŘÍŽ, Bohuslav VOJTÍŠEK, Igor SUŠKEVIČ, Michal REIF a David GOLDEMUND.
Vydání VI. sjezd České společnosti kardiovaskulární chirurgie, 9.-11.11.2014, Brno, 2014.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Prezentace na konferencích
Obor 30200 3.2 Clinical medicine
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Organizační jednotka Lékařská fakulta
Změnil Změnil: MUDr. Tomáš Novotný, Ph.D., učo 23163. Změněno: 26. 1. 2015 00:15.
Anotace
Úvod: Studie ACST-2 je v současnosti největší studií srovnávající karotický stenting (CAS) a karotickou endarterektomii (CEA) u pacientů se závažnou asymptomatickou stenózou vyžadující revaskularizaci. Jde o nekomerční studii sponzorovanou a řízenou University of Oxford ve Velké Británii. Z naší země se studie účastní zatím 3 centra, přičemž naše nemocnice přispěla 23 pacienty. Metody: Do studie jsou zařazováni pacienti, u kterých je indikována revaskularizace, a kde je možná jak klasická chirurgická endarterektomie, tak karotický stenting, a kde zároveň není jasné, že některá z metod je výhodnější. Cévní chirurg ve studii operuje svojí obvyklou technikou, stejně tak intervenční radiolog/angiolog využívá své běžné instrumentárium. Představujeme základní charakteristiku a také zaslepené kombinované průběžné výsledky dosavadního souboru, respektive prvních 986 pacientů zařazených do studie od jejího počátku. Výsledky: Celkem 986 pacientů (687 mužů, 299 žen), průměrného věku 68.7 let (SD +/- 8.1) bylo stejným dílem randomizováno k CEA nebo CAS. Většina (96 %) měla ipsilaterální stenózu 70-99 % (medián 80%) s kontralaterální stenózou 50-99 % ve 30 % a kontralaterální okluzí v 8 %. U 691 pacientů, kteří absolvovali intervenci na krkavicích, a u kterých proběhla 1-měsíční kontrola (a hodnocení Rankin skóre v případě mozkové příhody), bylo 30-denní riziko invalidizující mozkové příhody, fatálního infarktu myokardu nebo úmrtí 1 %. Závěr: Časné a předběžné výsledky studie ACST-2 ukazují na fakt, že současné intervence na krkavicích pro asymptomatickou stenózu mají nízké riziko závažné morbidity a mortality, což je v souhlasu s výsledky jiných studií. Studie pokračuje v náboru center, monitoruje všechny periprocedurální události včetně mozkových příhod, a dává si za cíl randomizovat až 5 000 pacientů, aby bylo možno stanovit případné rozdílné výsledky mezi stentingem a endarterektomií.
VytisknoutZobrazeno: 13. 5. 2024 05:56