ŠPRLÁKOVÁ-PUKOVÁ, Andrea, Miloš KEŘKOVSKÝ, Alena ŠTOURAČOVÁ a Jana PROCHÁZKOVÁ. Ultrazvuk měkkotkáňových nádorů muskuloskeletárního systému. In Kurz UZ techniky - Ultrazvukový kongres. 2014. ISBN 978-80-905078-5-2.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Ultrazvuk měkkotkáňových nádorů muskuloskeletárního systému
Název anglicky Ultrasound soft tissue tumors of the musculoskeletal system
Autoři ŠPRLÁKOVÁ-PUKOVÁ, Andrea (203 Česká republika, garant, domácí), Miloš KEŘKOVSKÝ (203 Česká republika, domácí), Alena ŠTOURAČOVÁ (203 Česká republika, domácí) a Jana PROCHÁZKOVÁ (203 Česká republika, domácí).
Vydání Kurz UZ techniky - Ultrazvukový kongres, 2014.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Konferenční abstrakt
Obor 30000 3. Medical and Health Sciences
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14110/14:00078971
Organizační jednotka Lékařská fakulta
ISBN 978-80-905078-5-2
Klíčová slova anglicky Ultrasound; soft tissue; tumors
Štítky EL OK
Změnil Změnila: Ing. Mgr. Věra Pospíšilíková, učo 9005. Změněno: 3. 4. 2015 09:54.
Anotace
Ultrazvuk je snadno dostupná a cenná diagnostická metoda při vyšetření muskuloskeletálního systému. Vyšetření ultrazvukem z důvodu podezření na tumorozní postižení není dospělém věku tak častou indikací jako podezření na změny traumatické či zánětlivé, přesto ultrazvuk přináší důležité informace o ložiskových lézích. Vyšetření není časově náročné a při použití vysokofrekvenčních sond lze zobrazit velmi detailní texturu mnoha struktur a odlišit také jemné patologické změny tkání. Výhodou je v diagnostice nádorových lézi možnost aplikace kontrastní látky, která dokáže přesně zobrazit případnou nádorovou angiogenezi. I když rozsah postižení je někdy obtížné stanovit, stejně tak i vztah k subkortikální kosti, lze ultrazvukem přehlédnout konturu a kontinuitu kortikální a rovněž zjistit vztah léze k okolním měkkotkánovým strukturám, především k nervověcévním svazkům. Tak lze alespoň částečně ultrazvukem zhodnotit invazivitu procesu. Další výhodou je možnost provedení biopsie pod ultrazvukovou kontrolou. Ultrazvuk je rovněž vhodnou metodou první volby ke sledování změn při terapii měkkotkánových nádorů. U pacientů s kovovými implantáty v blízkosti či místě vyšetřeni je ultrazvuk, vzhledem k artefaktům při CT či MR, i přes svou subjektivitu nejvhodnější metodou ke sledování případné recidivy patologii včetně rychlé možnosti již zmíněné biopsie podezřelé tkáně.
Anotace anglicky
Ultrasound is easily accessible and valuable method in the investigation of musculoskeletal system Ultrasound for suspected tumor involvement is not so adulthood common indications as suspected traumatic or inflammatory changes, but ultrasound provides important information bearing lesions. The examination is time consuming and when using HF probes can display highly detailed texture of many structures and also to distinguish subtle pathological changes tissues.
VytisknoutZobrazeno: 26. 4. 2024 16:58