JANČÁŘ, Luděk a Irena JANČÁŘOVÁ. Aplikace multikomponentní analýzy na stanovení obsahu potravinářských barviv v třísložkových systémech. In Hájková, J. a R. Vémolová (ed). XXXII International Colloquium on the Management of Educational Process: Proceedings of abstracts and electronic version of reviewed contributions on CD-ROM. Brno: Univerzita obrany, 2014, s. nestránkováno, 11 s. ISBN 978-80-7231-958-9.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Aplikace multikomponentní analýzy na stanovení obsahu potravinářských barviv v třísložkových systémech
Název česky Aplikace multikomponentní analýzy na stanovení obsahu potravinářských barviv v třísložkových systémech
Název anglicky Application of the Multicomponent Analysis on Food Dyes Content Determination in Three-Componental Systems
Autoři JANČÁŘ, Luděk (203 Česká republika, garant, domácí) a Irena JANČÁŘOVÁ (203 Česká republika).
Vydání Brno, XXXII International Colloquium on the Management of Educational Process: Proceedings of abstracts and electronic version of reviewed contributions on CD-ROM. od s. nestránkováno, 11 s. 2014.
Nakladatel Univerzita obrany
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Stať ve sborníku
Obor 10406 Analytical chemistry
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání paměťový nosič (CD, DVD, flash disk)
WWW URL
Kód RIV RIV/00216224:14410/14:00079041
Organizační jednotka Pedagogická fakulta
ISBN 978-80-7231-958-9
Klíčová slova česky multikomponentní analýza; spektrofotometrie; stanovení; syntetická potravinářská barviva; nápoje
Klíčová slova anglicky multicomponent analysis; spectrophotometry; determination; synthetic food dyes; drinks
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnil: doc. RNDr. Luděk Jančář, CSc., učo 1692. Změněno: 27. 3. 2015 11:54.
Anotace
V práci je podrobně popsána problematika multikomponentní klasické analýzy v přesně určených a přeurčených systémech tří složek. Teoretické poznatky třísložkové analýzy a výběru vlnových délek jsou aplikovány na praktické spektrofotometrické multikomponentní stanovení obsahu syntetických potravinářských barviv ve vybraných vzorcích sirupů a instantního nápoje. Výzkum byl prováděn jak v přesně určených, tak v přeurčených systémech. Vzhledem k běžné dostupnosti analyzovaných nápojů je možné provádět stanovení i v laboratorních cvičeních z analytické chemie.
Anotace anglicky
The problems of the multicomponent analysis in determined and over determined systems of three components are described in this work. Theoretical knowledge of the three-componental analysis and the choose of wavelengths are applied on the practical spectrophotometric multicomponent determination of the synthetic food dyes content in chosen samples of sirups and instant drink. The research was done in determined and over determined systems. With respect to the accessibility of the analysed drinks is possible to execute these determinations also in laboratory trainings from analytical chemistry.
VytisknoutZobrazeno: 1. 9. 2024 08:51