2014
Aplikace multikomponentní analýzy na stanovení obsahu potravinářských barviv v třísložkových systémech
JANČÁŘ, Luděk a Irena JANČÁŘOVÁZákladní údaje
Originální název
Aplikace multikomponentní analýzy na stanovení obsahu potravinářských barviv v třísložkových systémech
Název česky
Aplikace multikomponentní analýzy na stanovení obsahu potravinářských barviv v třísložkových systémech
Název anglicky
Application of the Multicomponent Analysis on Food Dyes Content Determination in Three-Componental Systems
Autoři
JANČÁŘ, Luděk (203 Česká republika, garant, domácí) a Irena JANČÁŘOVÁ (203 Česká republika)
Vydání
Brno, XXXII International Colloquium on the Management of Educational Process: Proceedings of abstracts and electronic version of reviewed contributions on CD-ROM. od s. nestránkováno, 11 s. 2014
Nakladatel
Univerzita obrany
Další údaje
Jazyk
čeština
Typ výsledku
Stať ve sborníku
Obor
10406 Analytical chemistry
Stát vydavatele
Česká republika
Utajení
není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání
paměťový nosič (CD, DVD, flash disk)
Odkazy
Kód RIV
RIV/00216224:14410/14:00079041
Organizační jednotka
Pedagogická fakulta
ISBN
978-80-7231-958-9
Klíčová slova česky
multikomponentní analýza; spektrofotometrie; stanovení; syntetická potravinářská barviva; nápoje
Klíčová slova anglicky
multicomponent analysis; spectrophotometry; determination; synthetic food dyes; drinks
Příznaky
Recenzováno
Změněno: 27. 3. 2015 11:54, doc. RNDr. Luděk Jančář, CSc.
V originále
V práci je podrobně popsána problematika multikomponentní klasické analýzy v přesně určených a přeurčených systémech tří složek. Teoretické poznatky třísložkové analýzy a výběru vlnových délek jsou aplikovány na praktické spektrofotometrické multikomponentní stanovení obsahu syntetických potravinářských barviv ve vybraných vzorcích sirupů a instantního nápoje. Výzkum byl prováděn jak v přesně určených, tak v přeurčených systémech. Vzhledem k běžné dostupnosti analyzovaných nápojů je možné provádět stanovení i v laboratorních cvičeních z analytické chemie.
Anglicky
The problems of the multicomponent analysis in determined and over determined systems of three components are described in this work. Theoretical knowledge of the three-componental analysis and the choose of wavelengths are applied on the practical spectrophotometric multicomponent determination of the synthetic food dyes content in chosen samples of sirups and instant drink. The research was done in determined and over determined systems. With respect to the accessibility of the analysed drinks is possible to execute these determinations also in laboratory trainings from analytical chemistry.