D 2014

Aplikace multikomponentní analýzy na stanovení obsahu potravinářských barviv v třísložkových systémech

JANČÁŘ, Luděk a Irena JANČÁŘOVÁ

Základní údaje

Originální název

Aplikace multikomponentní analýzy na stanovení obsahu potravinářských barviv v třísložkových systémech

Název česky

Aplikace multikomponentní analýzy na stanovení obsahu potravinářských barviv v třísložkových systémech

Název anglicky

Application of the Multicomponent Analysis on Food Dyes Content Determination in Three-Componental Systems

Autoři

JANČÁŘ, Luděk (203 Česká republika, garant, domácí) a Irena JANČÁŘOVÁ (203 Česká republika)

Vydání

Brno, XXXII International Colloquium on the Management of Educational Process: Proceedings of abstracts and electronic version of reviewed contributions on CD-ROM. od s. nestránkováno, 11 s. 2014

Nakladatel

Univerzita obrany

Další údaje

Jazyk

čeština

Typ výsledku

Stať ve sborníku

Obor

10406 Analytical chemistry

Stát vydavatele

Česká republika

Utajení

není předmětem státního či obchodního tajemství

Forma vydání

paměťový nosič (CD, DVD, flash disk)

Odkazy

Kód RIV

RIV/00216224:14410/14:00079041

Organizační jednotka

Pedagogická fakulta

ISBN

978-80-7231-958-9

Klíčová slova česky

multikomponentní analýza; spektrofotometrie; stanovení; syntetická potravinářská barviva; nápoje

Klíčová slova anglicky

multicomponent analysis; spectrophotometry; determination; synthetic food dyes; drinks

Příznaky

Recenzováno
Změněno: 27. 3. 2015 11:54, doc. RNDr. Luděk Jančář, CSc.

Anotace

V originále

V práci je podrobně popsána problematika multikomponentní klasické analýzy v přesně určených a přeurčených systémech tří složek. Teoretické poznatky třísložkové analýzy a výběru vlnových délek jsou aplikovány na praktické spektrofotometrické multikomponentní stanovení obsahu syntetických potravinářských barviv ve vybraných vzorcích sirupů a instantního nápoje. Výzkum byl prováděn jak v přesně určených, tak v přeurčených systémech. Vzhledem k běžné dostupnosti analyzovaných nápojů je možné provádět stanovení i v laboratorních cvičeních z analytické chemie.

Anglicky

The problems of the multicomponent analysis in determined and over determined systems of three components are described in this work. Theoretical knowledge of the three-componental analysis and the choose of wavelengths are applied on the practical spectrophotometric multicomponent determination of the synthetic food dyes content in chosen samples of sirups and instant drink. The research was done in determined and over determined systems. With respect to the accessibility of the analysed drinks is possible to execute these determinations also in laboratory trainings from analytical chemistry.