ŘEPKOVÁ, Jana a Jan NEDĚLNÍK. Modern methods for genetic improvement of Trifolium pratense. Czech Journal of Genetics and Plant Breeding. Praha: Czech Academy of Agricultural Sciences, 2014, roč. 50, č. 2, s. 92-99. ISSN 1212-1975. Dostupné z: https://dx.doi.org/10.17221/139/2013-CJGPB.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Modern methods for genetic improvement of Trifolium pratense
Název česky Moderní metody genetického zlepšování Trifolium pratense
Autoři ŘEPKOVÁ, Jana (203 Česká republika, garant, domácí) a Jan NEDĚLNÍK (203 Česká republika).
Vydání Czech Journal of Genetics and Plant Breeding, Praha, Czech Academy of Agricultural Sciences, 2014, 1212-1975.
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 10600 1.6 Biological sciences
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Impakt faktor Impact factor: 0.364
Kód RIV RIV/00216224:14310/14:00073257
Organizační jednotka Přírodovědecká fakulta
Doi http://dx.doi.org/10.17221/139/2013-CJGPB
UT WoS 000342917800008
Klíčová slova česky kandidátní gen; genetický marker; molecularní genetika; jetel luční; vzdálená hybridizace
Klíčová slova anglicky candidate gene; genetic marker; molecular genetics; red clover; wide hybridization
Štítky AKR, rivok
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnila: Mgr. Marie Šípková, DiS., učo 437722. Změněno: 21. 10. 2019 08:57.
Anotace
This review focuses on trends in genetic improvement of a significant representative forage crop, Trifolium pratense (red clover) classified taxonomically into the agronomically outstanding family Fabaceae. Red clover breeding is aimed at improving traits like persistency, resistance to biotic and abiotic factors, forage yield and quality characteristics such as protein quality and stability. Isoflavone content in forage is important for cattle reproduction. Interspecific hybridization of red clover with the related wild species T. medium was used for the introgression of useful traits into red clover. The breeding strategy for the new variety Pramedi included hybrid plants with different DNA contents, repeated backcrosses with red clover, followed by family selection. New techniques of molecular genetics are becoming available to breeders for transferring key and complex traits into improved red clover varieties. Techniques such as marker-assisted selection and candidate gene identification can increase the speed and precision with which traits may be selected. Comparative sequence data analyses helped to identify genes for polyphenol oxidase enzymes and isoflavone synthase in red clover useful for DNA genotyping of individuals and breeding of improved high-quality red clover varieties.
Anotace česky
Review je zaměřeno na aktuální trendy genetického zlepšení významného představitele pícnin Trifolium pratense (jetel luční), který je taxonomicky zařazen do čeledě Fabaceae. Šlechtění jetele lučního je zaměřeno na zlepšení vytrvalosti, rezistence k biotickým a abiotickým faktorům, výnosu píce a kvality proteinů. Obsah izoflavonoidů je důležitý z hlediska reprodukce skotu. Mezidruhová hybridizace jetele lučního s příbuzným druhem T. medium byla využita k introgresi vhodných znaků do jetele lučního. Šlechtění nové odrůdy Pramedi zahrnovalo využití hybridních rostlin, opakované zpětné křížení s jetelem lučním a výběry kmenů. Nové techniky molekulární genetiky se stávají dostupnými ve šlechtění při přenosu klíčových komplexních znaků u odrůd jetele lučního. Selekce s vužitím DNA markerů a identifikace kandidátních genů zvyšuje rychlost a přesnost selekce. Srovnávací analýzy sekvencí pomohly identifikovat geny pro polyfenoloxidázy a izoflavonsyntetázu a genotypování rostlin ve šlechtění.
Návaznosti
EE2.4.31.0155, projekt VaVNázev: Partnerství a sítě pro spolupráci v experimentální biologii
QI111A019, projekt VaVNázev: Nové genomické postupy pro šlechtění cizosprašných plodin na zlepšení užitkových vlastností (Akronym: HJ2010)
Investor: Ministerstvo zemědělství ČR, Nové genomické postupy pro šlechtění cizosprašných plodin na zlepšení užitkových vlastností, Udržitelný rozvoj agrárního sektoru
VytisknoutZobrazeno: 26. 4. 2024 08:08