ONDROVÁ, Martina, Michal RYZÍ, Linda FLORIANOVÁ a Michaela MÁCHALOVÁ. Tonzilotomie jako léčba obstrukčního sleep apnoe syndromu (OSAS) u dětí. In 76. kongres České společnosti otorinolaryngologie a chirurgie hlavy a krku ČSL JEP, 4.-6. června 2014. 2014. ISSN 1210-7867.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Tonzilotomie jako léčba obstrukčního sleep apnoe syndromu (OSAS) u dětí
Název anglicky Tonsillotomy like a method of obstructive sleep apnea syndrom treatment in childhood
Autoři ONDROVÁ, Martina (203 Česká republika, domácí), Michal RYZÍ (203 Česká republika, domácí), Linda FLORIANOVÁ (203 Česká republika, domácí) a Michaela MÁCHALOVÁ (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání 76. kongres České společnosti otorinolaryngologie a chirurgie hlavy a krku ČSL JEP, 4.-6. června 2014, 2014.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Konferenční abstrakt
Obor 30200 3.2 Clinical medicine
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14110/14:00079472
Organizační jednotka Lékařská fakulta
ISSN 1210-7867
Klíčová slova česky tonzilotomie, obstrukční sleep apnoe syndrom, hypertrofie patrových tonzil, polysomnografie
Klíčová slova anglicky tonsillotomy; obstructive sleep apnea syndrome; hypertrophy of palatine tonsils; polysomnography
Štítky EL OK
Změnil Změnila: Ing. Mgr. Věra Pospíšilíková, učo 9005. Změněno: 7. 4. 2015 15:34.
Anotace
Úvod: Objektivním vyšetřením s potvrzením OSAS je polysomnografic. U dětí s podezřením na toto onemocnění je nezbytné provést pečlivé ORL vyšetření a odebrat anmnézu od rodičů se zaměřením na příznaky OSAS. Při hypertrofii patrových tonzil je řešením chirurgická léčba. Při současně zbytnělé tkáni nosohltanové tonzily je doporučena adenoton-zilektomie v jedné době. Úspěšnost chirurgické léčby OSAS u dětí je uváděna v širokém rozmezí 70 - 90 %. Oboustranná ronzilotomie nabízí možnost použít méně radikální chirurgickou léčbu se stejným léčebným efektem. Metodika: Při tonzilotornli je odstraněna nadbytečná část hypertrofické tonzilární tkáně za současného ponechání části funkční tkáně. Délka operačního výkonu při tonzilotomii je kratší než u tonzilektomie, hojení trvá kratší dobu. Bolestivost po výkonu je ve srovnání s tonziloktornii menší. U tonzilotomie je důležité, aby operatér byl dostatečně radikální, aby nedošlo k recidivě hypertrofie patrových tonzil, ale i dostatečně konzervativní, aby neprovedl nedokonalou tonzilektomii. Při vhodně zvoleném postupu a rozsahu výkonu je peroperační krvácení malé. Pro potvizení předchozího tvrzení jsme sledovali soubor 250 pacientů indikovaných k tonzilotomii pouze na základě anamnestických údajů (apnoické pauzy ve spánku, chrápání, zhoršené polykání stravy, enuresis nocturna, hn hňavost) a ORL nálezu (hypertrofie patrových tonzil velikosti lil a IV dle Brodského) po dobu 2 let po operačním výkonu. U druhého souboru bylo 50 dětských pacientů s hypertrofii patrových tonzil stejného rozsahu jako předchozí soubor vyšetřeno polysomnograficky před a po tonzilotomii. Pacienti byli taktéž sledování minimálně 2 roky po oboustranné tonzilotomii. Vliv operace na výskyt apnoických pauz je zřejmý už v době hojení a. po zhojení již apnoické pauzy nebývají rodiči popisovány.
Anotace anglicky
Recommended method of treatment for hypertrophy of the palatine tonsils with symptoms of OSAS is a tonsillectomy. The goal is to prove that a comparable and adequate method of treatment of OSAS in childhood is a tonsillotomy. Tonsillotomy eliminated the apnea pauses, snoring and other symptoms of OSAS. There are no more frequent recurrence of hypertrophy of the tonsils and does not increase the number of tonsillitis after surgery.
VytisknoutZobrazeno: 7. 10. 2024 19:31