2015
Electrochemistry of Nonconjugated Proteins and Glycoproteins. Toward Sensors for Biomedicine and Glycomics
PALEČEK, Emil, Ján TKÁČ, Martin BARTOŠÍK, Tomáš BERTÓK, Veronika OSTATNÁ et. al.Základní údaje
Originální název
Electrochemistry of Nonconjugated Proteins and Glycoproteins. Toward Sensors for Biomedicine and Glycomics
Název česky
Elektrochemie nekonjugovaných proteinů a glykoproteinů. K sensorům pro biomedicínu a glykomiku.
Autoři
PALEČEK, Emil (203 Česká republika), Ján TKÁČ (703 Slovensko), Martin BARTOŠÍK (703 Slovensko), Tomáš BERTÓK (703 Slovensko), Veronika OSTATNÁ (703 Slovensko) a Jan PALEČEK (203 Česká republika, garant, domácí)
Vydání
Chemical Reviews, Washington D.C. American Chemical Society, 2015, 0009-2665
Další údaje
Jazyk
angličtina
Typ výsledku
Článek v odborném periodiku
Obor
10405 Electrochemistry
Stát vydavatele
Spojené státy
Utajení
není předmětem státního či obchodního tajemství
Odkazy
Impakt faktor
Impact factor: 37.369
Kód RIV
RIV/00216224:14740/15:00080704
Organizační jednotka
Středoevropský technologický institut
UT WoS
000351187400001
Klíčová slova anglicky
Electrochemistry; Proteins; Glycoproteins; Sensors
Štítky
Příznaky
Mezinárodní význam, Recenzováno
Změněno: 10. 3. 2017 21:00, doc. Mgr. Jan Paleček, Dr. rer. nat.
Anotace
V originále
In this review, we wish to show that in the recent years a significant progress was done in the EC analysis of practically all proteins, based on electroactivity of amino acid (aa) residues in proteins. Also electrochemistry of polysaccharides, oligosaccharides and glycoproteins greatly advanced in creating important steps for its larger application in the glycoprotein research. In recent decades, a great effort was devoted to the discovery and application of biomarkers for analysis of different diseases, including cancer. In the following paragraphs, special attention will be paid (i) to intrinsic electroactivity of peptides and proteins, including the sensitivity to changes in protein 3D structures, as well as to recent advances in EC investigations of DNA-protein interactions, (ii) to intrinsic electroactivity of glycans and polysaccharides, advances in EC detection of lectin-glycoprotein interactions and to introduction of electroactive labels to polysaccharides and glycans and finally (iii) to EC detection of protein biomarkers, based predominantly on application of antibodies in immunoassays, nucleic acid and peptide aptamers for construction of aptasensors, and lectin biosensors for detection of glycoprotein biomarkers.
Návaznosti
ED1.1.00/02.0068, projekt VaV |
| ||
GA13-00774S, projekt VaV |
|