k 2014

Mléko ve výživě dětí základních škol aneb poznatky z konference Výživa, pohyb a zdravý životní styl

JUŘÍKOVÁ, Jana

Základní údaje

Originální název

Mléko ve výživě dětí základních škol aneb poznatky z konference Výživa, pohyb a zdravý životní styl

Název anglicky

Milk in nutrition of children of elementary schools or Nutrition, mooving and healthy lifestyle

Autoři

JUŘÍKOVÁ, Jana (203 Česká republika, garant, domácí)

Vydání

Závěrečná konference projektu Spolupráce v kinantropologii, 2014

Další údaje

Jazyk

čeština

Typ výsledku

Prezentace na konferencích

Obor

21101 Food and beverages

Stát vydavatele

Česká republika

Utajení

není předmětem státního či obchodního tajemství

Kód RIV

RIV/00216224:14410/14:00079682

Organizační jednotka

Pedagogická fakulta

Klíčová slova anglicky

milk; cow; sheep; goat; cheese; yoghurt; children
Změněno: 23. 3. 2015 15:02, Ing. Mgr. Jana Juříková, Ph.D.

Anotace

V originále

Ve dnech 6. – 7. dubna 2013 se v Brně konala konference na téma Výživa, pohyb a zdravý životní styl. Já jsem zde měla vystoupení na téma „Mléko a mléčné výrobky ve výživě dětí základních škol, které jsem zpracovala spolu s Jiřím Kučerou. Začátek práce byl přehledem z literatury a pojednával o složení kravského mléka. Dále bylo pojednáno o jednotlivých druzích mlék ostatních mlékodojných savců. Následovalo rozdělení mléčných výrobků s důrazem položeným na význam zakysaných mléčných výrobků ve výživě. Vedle pozitivního významu mléka a mléčných výrobku v lidské výživě je poukázáno i na možné zdravotní problémy plynoucí z konzumace mléka. Další část byla zaměřena na seznámení s výsledky průzkumu oblíbenosti a konzumací mléka a mléčných výrobků u dětí prvního stupně základních škol v Královéhradeckém kraji.

Anglicky

In days 6 – 7 April 2013 there were congress on topic Nutrition, movement and healthy lifestyle in Brno. I have had a performance on topic “Milk and dairy products in nutrition of children of elementary schools”. The paper was made with Jiří Kučera. The paper starts by literature review and it deal with composition of cow´s milk and single kinds of milk other mammals. In the paper there was sorting of dairy products with stress on importance of fermented dairy products in nutrition. It was pointed to positive importance milk and dairy products in human nutrition. Possible health problems follow from consumption of milk were discussing too. The next part were focused on explanation of research of popularity and consumption of milk and dairy products in children in first extents of elementary schools in Královéhradecký country.