JUŘÍKOVÁ, Jana a Martina ŠITINOVÁ. Kritéria výběru pokrmů v jídelně u českých konzumentů. In Konference "Spolupráce v kinantropologii". 2013. ISBN 978-80-210-6919-0.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Kritéria výběru pokrmů v jídelně u českých konzumentů
Název anglicky Czech consumers´ criteria for meals selection in a cafereria
Autoři JUŘÍKOVÁ, Jana (203 Česká republika, garant, domácí) a Martina ŠITINOVÁ (203 Česká republika, domácí).
Vydání Konference "Spolupráce v kinantropologii" 2013.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Konferenční abstrakt
Obor 30304 Public and environmental health
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14510/13:00079755
Organizační jednotka Fakulta sportovních studií
ISBN 978-80-210-6919-0
Klíčová slova anglicky meal; appetite; taste; smell; price
Změnil Změnila: Ing. Mgr. Jana Juříková, Ph.D., učo 133370. Změněno: 24. 3. 2015 15:31.
Anotace
Značná část populace se stravuje během pracovního týdne v zařízeních hromadného stravování. Pro všechny skupiny obyvatelstva je velmi důležité, aby strava, kterou v jídelnách společného stravování konzumují, byla nejen nutričně hodnotná a vyvážená, ale aby byla také kvalitní po stránce chuťové. Velký význam má rovněž úprava pokrmu na talíři a v neposlední řadě i kultura stolování. Na vysoké vojenské škole pozemního vojska ve Vyškově byl proveden průzkum, podle čeho si konzumenti vybírají jídlo na oběd v jídelně. Vzhled pro největší počet vojenských studentů i učitelů nemá význam, spíše jen pomáhá při rozhodování, pro většinu civilních studentů a jejich učitelů je však při rozhodování důležitý vždy. Jinak je tomu při výběru pokrmu v bistru nebo v restauraci. To je pro vojenské i civilní studenty nejdůležitější vůně a vzhled, zatímco pro vojenské i civilní učitele je nejdůležitější cena. Náročnost práce, která člověka očekává po obědě, má vliv na výběr oběda u vojenských studentů jen někdy, u vojenských a civilních učitelů a civilních studentů zřídka nebo nikdy. Všechny skupiny respondentů se shodly na tom, že si v jídelně nebo restauraci vyberou i pokrm, který neznají, protože mají někdy prostě chuť vyzkoušet něco nového. Neoblíbený pokrm by si však v jídelně většina respondentů nevybrala, a to ani za podmínek, kdyby k němu byla zajímavá příloha, přídavek navíc (např. oplatek, jogurt atd.) nebo byl cenově výhodnější než jiný pokrm. Odpovědi jednotlivých respondentů úzce korespondují s náročností jejich výcviku či studia a s jejich finančními možnostmi.
Anotace anglicky
It was surveyed how consumers choose their lunch in the cafeteria. The survey was conducted in The Military University of Ground Forces in Vyškov. The questionnaire was distributed to the consumers, students of military and civil department, their teachers (soldiers and civil employees). The respondents choose their meal according to their instant appetite. The food appearance is not important for the majority of soldiers and military students, but for the majority of civil students and their teachers´ appearance of food is always important. In cafés and restaurants smell and appearance are the most important for both military and civilian students, while for both military and civilian teacher the most important is price. Intensity of work that a person expects after lunch affects the choice of lunch at military students only sometimes, for military and civilian teachers and civilian students rarely or never. All groups of respondents agreed that they sometimes choose the unpopular meal.
VytisknoutZobrazeno: 15. 10. 2024 22:59