Další formáty:
BibTeX
LaTeX
RIS
@proceedings{1231711, author = {Juříková, Jana and Šitinová, Martina}, booktitle = {Konference "Spolupráce v kinantropologii"}, keywords = {meal; appetite; taste; smell; price}, language = {cze}, isbn = {978-80-210-6919-0}, title = {Kritéria výběru pokrmů v jídelně u českých konzumentů}, year = {2013} }
TY - CONF ID - 1231711 AU - Juříková, Jana - Šitinová, Martina PY - 2013 TI - Kritéria výběru pokrmů v jídelně u českých konzumentů SN - 9788021069190 KW - meal KW - appetite KW - taste KW - smell KW - price N2 - Značná část populace se stravuje během pracovního týdne v zařízeních hromadného stravování. Pro všechny skupiny obyvatelstva je velmi důležité, aby strava, kterou v jídelnách společného stravování konzumují, byla nejen nutričně hodnotná a vyvážená, ale aby byla také kvalitní po stránce chuťové. Velký význam má rovněž úprava pokrmu na talíři a v neposlední řadě i kultura stolování. Na vysoké vojenské škole pozemního vojska ve Vyškově byl proveden průzkum, podle čeho si konzumenti vybírají jídlo na oběd v jídelně. Vzhled pro největší počet vojenských studentů i učitelů nemá význam, spíše jen pomáhá při rozhodování, pro většinu civilních studentů a jejich učitelů je však při rozhodování důležitý vždy. Jinak je tomu při výběru pokrmu v bistru nebo v restauraci. To je pro vojenské i civilní studenty nejdůležitější vůně a vzhled, zatímco pro vojenské i civilní učitele je nejdůležitější cena. Náročnost práce, která člověka očekává po obědě, má vliv na výběr oběda u vojenských studentů jen někdy, u vojenských a civilních učitelů a civilních studentů zřídka nebo nikdy. Všechny skupiny respondentů se shodly na tom, že si v jídelně nebo restauraci vyberou i pokrm, který neznají, protože mají někdy prostě chuť vyzkoušet něco nového. Neoblíbený pokrm by si však v jídelně většina respondentů nevybrala, a to ani za podmínek, kdyby k němu byla zajímavá příloha, přídavek navíc (např. oplatek, jogurt atd.) nebo byl cenově výhodnější než jiný pokrm. Odpovědi jednotlivých respondentů úzce korespondují s náročností jejich výcviku či studia a s jejich finančními možnostmi. ER -
JUŘÍKOVÁ, Jana a Martina ŠITINOVÁ. Kritéria výběru pokrmů v jídelně u českých konzumentů. In \textit{Konference ''Spolupráce v kinantropologii''}. 2013. ISBN~978-80-210-6919-0.
|