2013
Stravovací zvyklosti civilních pracovníků a vojáků v Armádě České republiky
JUŘÍKOVÁ, Jana a Martina ŠITINOVÁZákladní údaje
Originální název
Stravovací zvyklosti civilních pracovníků a vojáků v Armádě České republiky
Název anglicky
Eating habits of civil workers and soldiers of army of the Czech Republic
Autoři
JUŘÍKOVÁ, Jana (203 Česká republika, garant, domácí) a Martina ŠITINOVÁ (203 Česká republika, domácí)
Vydání
Konference "Spolupráce v kinantropologii" 2013
Další údaje
Jazyk
čeština
Typ výsledku
Konferenční abstrakt
Obor
30304 Public and environmental health
Stát vydavatele
Česká republika
Utajení
není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV
RIV/00216224:14510/13:00079756
Organizační jednotka
Fakulta sportovních studií
ISBN
978-80-210-6919-0
Klíčová slova anglicky
clerks; students; officers; eating habits; portion of meal; fruit; vegetables
Změněno: 24. 3. 2015 15:39, Ing. Mgr. Jana Juříková, Ph.D.
V originále
Předložená práce přináší informace ohledně stravování civilních osob a vojáků z povolání. Dotazníkovou metodou byly zjišťovány stravovací zvyklosti civilních a vojenských zaměstnanců a studentů Vysoké vojenské školy pozemního vojska ve Vyškově v České republice. U osob zahrnutých do tohoto průzkumu byly změřeny základní antropometrické parametry, jako jsou tělesná hmotnost, tělesná výška, z uvedených hodnot byl vypočítán body mass index (BMI). Dále tyto osoby odpovídaly na otázky týkající se jejich stravovacích zvyklostí v anonymním dotazníku.
Anglicky
There was carried out the survey of eating habits of professional soldiers and civilian employees of the Military University of Ground Forces in Vyškov (Czech Republic). The goal of the survey was to find out whether employees of the Czech Army have proper eating habits and whether they follow the principles of correct nutrition when choosing food. Data regarding eating habits were obtained by questionnaire that was compiled by the Department of economics and nutrition hygiene of the Military University of Ground Forces. A survey included students of the Military University, Economics of Defence of the republic (33 respondents), their teachers – soldiers (32 respondents) and civilian employees (20 respondents). Basic anthropometric parameters were surveyed on the respondents: body weight, stature, body mass index (BMI) was calculated from these values. The objective of the measurements was to explore whether respondents have a normal body weight or whether they are obese on certain scale, or if there is even a risk of malnutrition. Furthermore, anonymous questionnaire regarding eating habits was submitted them to complete. It was concluded from measurements that the majority of respondents has a normal body weight and the eating habits, from the point of the number of servings throughout the day, are good. Deficiencies have been found in the number of fruit and vegetables portions consumed during the day.