a 2013

Stravovací zvyklosti civilních pracovníků a vojáků v Armádě České republiky

JUŘÍKOVÁ, Jana a Martina ŠITINOVÁ

Základní údaje

Originální název

Stravovací zvyklosti civilních pracovníků a vojáků v Armádě České republiky

Název anglicky

Eating habits of civil workers and soldiers of army of the Czech Republic

Autoři

JUŘÍKOVÁ, Jana (203 Česká republika, garant, domácí) a Martina ŠITINOVÁ (203 Česká republika, domácí)

Vydání

Konference "Spolupráce v kinantropologii" 2013

Další údaje

Jazyk

čeština

Typ výsledku

Konferenční abstrakt

Obor

30304 Public and environmental health

Stát vydavatele

Česká republika

Utajení

není předmětem státního či obchodního tajemství

Kód RIV

RIV/00216224:14510/13:00079756

Organizační jednotka

Fakulta sportovních studií

ISBN

978-80-210-6919-0

Klíčová slova anglicky

clerks; students; officers; eating habits; portion of meal; fruit; vegetables
Změněno: 24. 3. 2015 15:39, Ing. Mgr. Jana Juříková, Ph.D.

Anotace

V originále

Předložená práce přináší informace ohledně stravování civilních osob a vojáků z povolání. Dotazníkovou metodou byly zjišťovány stravovací zvyklosti civilních a vojenských zaměstnanců a studentů Vysoké vojenské školy pozemního vojska ve Vyškově v České republice. U osob zahrnutých do tohoto průzkumu byly změřeny základní antropometrické parametry, jako jsou tělesná hmotnost, tělesná výška, z uvedených hodnot byl vypočítán body mass index (BMI). Dále tyto osoby odpovídaly na otázky týkající se jejich stravovacích zvyklostí v anonymním dotazníku.

Anglicky

There was carried out the survey of eating habits of professional soldiers and civilian employees of the Military University of Ground Forces in Vyškov (Czech Republic). The goal of the survey was to find out whether employees of the Czech Army have proper eating habits and whether they follow the principles of correct nutrition when choosing food. Data regarding eating habits were obtained by questionnaire that was compiled by the Department of economics and nutrition hygiene of the Military University of Ground Forces. A survey included students of the Military University, Economics of Defence of the republic (33 respondents), their teachers – soldiers (32 respondents) and civilian employees (20 respondents). Basic anthropometric parameters were surveyed on the respondents: body weight, stature, body mass index (BMI) was calculated from these values. The objective of the measurements was to explore whether respondents have a normal body weight or whether they are obese on certain scale, or if there is even a risk of malnutrition. Furthermore, anonymous questionnaire regarding eating habits was submitted them to complete. It was concluded from measurements that the majority of respondents has a normal body weight and the eating habits, from the point of the number of servings throughout the day, are good. Deficiencies have been found in the number of fruit and vegetables portions consumed during the day.