J 2015

Gender differences in the projection of food preferences into food consumption in Czech adolescents

FIALA, Jindřich, Julie BIENERTOVÁ VAŠKŮ, Zuzana DERFLEROVÁ BRÁZDOVÁ, Jan ŠVANCARA, Lubomír KUKLA et. al.

Základní údaje

Originální název

Gender differences in the projection of food preferences into food consumption in Czech adolescents

Autoři

FIALA, Jindřich (203 Česká republika, garant, domácí), Julie BIENERTOVÁ VAŠKŮ (203 Česká republika, domácí), Zuzana DERFLEROVÁ BRÁZDOVÁ (203 Česká republika, domácí), Jan ŠVANCARA (203 Česká republika, domácí) a Lubomír KUKLA (203 Česká republika, domácí)

Vydání

Journal of Food and Nutrition Research, Bratislava, Food Reseach Institute, 2015, 1336-8672

Další údaje

Jazyk

angličtina

Typ výsledku

Článek v odborném periodiku

Obor

30304 Public and environmental health

Stát vydavatele

Slovensko

Utajení

není předmětem státního či obchodního tajemství

Impakt faktor

Impact factor: 1.676

Kód RIV

RIV/00216224:14110/15:00082756

Organizační jednotka

Lékařská fakulta

UT WoS

000359093900002

Klíčová slova anglicky

nutrition; food preferences; consumption; adolescents; gender differences

Štítky

Příznaky

Mezinárodní význam, Recenzováno
Změněno: 30. 11. 2015 18:01, Ing. Mgr. Věra Pospíšilíková

Anotace

V originále

Food preferences are considered an important factor contributing to “risky” dietary behaviour. The amount of data on the nutritional behaviour of the adolescent population is scarce. The aim of this study was to analyse food preferences and their projection into food consumption in a cohort of adolescents of Central-European origin. The sample included 1,615 15-year-olds who were asked to indicate their like or dislike of 59 food and drink items, evaluating them on a scale of 1 = “I dislike” to 10 = “I love”. Food consumption was studied using a frequency questionnaire which included the same items and a 5-grade frequency scale. Compliance with nutritional recommendations was assessed, as were gender differences; the relationship between preferences and consumption was subsequently analysed. Preferences were found to differ significantly between the genders, with results indicating less healthy choices in the case of boys. However, the established preferences were not completely projected into actual consumption, which in fact appears to be healthier than the preferences imply. Study results thus indicate that food preferences are not necessarily being projected into the actual consumption of the Central-European adolescent population.

Návaznosti

LM2011028, projekt VaV
Název: RECETOX ? Národní infrastruktura pro výzkum toxických látek v prostředí
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, RECETOX Národní infrastruktura pro výzkum toxických látek v prostředí
LO1214, projekt VaV
Název: Centrum pro výzkum toxických látek v prostředí (Akronym: RECETOX)
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Centrum pro výzkum toxických látek v prostředí
MUNI/M/1075/2013, interní kód MU
Název: CELSPAC: Central European Longitudinal Study of Pregnacy and Childhood (Akronym: CELSPAC)
Investor: Masarykova univerzita, CELSPAC: Central European Longitudinal Study of Pregnacy and Childhood, INTERDISCIPLINARY - Mezioborové výzkumné projekty