BÁRTOVÁ, Veronika, Jan BÁRTA, Adéla BRABCOVÁ, Zbyněk ZDRÁHAL a Vendulka HORÁČKOVÁ. Amino acid composition and nutritional value of four cultivated South American potato species. Journal of Food Composition and Analysis. San Diego: ACADEMIC PRESS INC ELSEVIER SCIENCE, 2015, roč. 40, JUNE, s. 78-85. ISSN 0889-1575. Dostupné z: https://dx.doi.org/10.1016/j.jfca.2014.12.006.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Amino acid composition and nutritional value of four cultivated South American potato species
Autoři BÁRTOVÁ, Veronika (203 Česká republika), Jan BÁRTA (203 Česká republika), Adéla BRABCOVÁ (203 Česká republika), Zbyněk ZDRÁHAL (203 Česká republika, garant, domácí) a Vendulka HORÁČKOVÁ (203 Česká republika).
Vydání Journal of Food Composition and Analysis, San Diego, ACADEMIC PRESS INC ELSEVIER SCIENCE, 2015, 0889-1575.
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 21101 Food and beverages
Stát vydavatele Spojené státy
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW Full Text
Impakt faktor Impact factor: 2.780
Kód RIV RIV/00216224:14740/15:00080478
Organizační jednotka Středoevropský technologický institut
Doi http://dx.doi.org/10.1016/j.jfca.2014.12.006
UT WoS 000353179600012
Klíčová slova anglicky Potato protein; Nutritional value; Patatin; Amino acid; Solanum andigenum; Solanum phureja; Solanum goniocalyx; Solanum stenotomum; Solanum tuberosum; Food composition; Food analysis; Protein; Antinutrients; Biodiversity and nutrition
Štítky rivok
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnila: Mgr. Marie Šípková, DiS., učo 437722. Změněno: 17. 12. 2019 11:12.
Anotace
Protein content, amino acid composition, nutritional quality and patatin characteristics were determined in tubers of four South American cultivated potato species (Solanum andigenum, Solanum goniocalyx, Solanum phureja, Solanum stenotomum) and a cultivar of the commonly cultivated cultivar Desiree of Solanum tuberosum. Protein content (on dry matter basis) of S. andigenum and S. stenotomum was highest at 7.9% and 8.0%, respectively, and the relative quantities of patatin for both species were 41.7% and 34.0%, respectively. The nutritional value of patatin, in terms of essential amino acid index with respect to a reference protein of FAO/WHO (EAAI(adult)) ranged from 93.0% (S. phureja) to 112.5% (S. goniocalyx). In case S. goniocalyx, the patatin fraction was a nutritionally better protein fraction than a protein concentrate or tuber dry matter, which had EAAI(adult) values of 97.6% and 82.9%, respectively. This suggests that this species may have potential in potato breeding programmes and in human nutrition.
Návaznosti
CZ.1.05/1.1.00/02.0068, interní kód MUNázev: CEITEC - středoevropský technologický institut (Akronym: CEITEC)
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, CEITEC - středoevropský technologický institut, 1.1 Evropská centra excelence
VytisknoutZobrazeno: 29. 7. 2024 02:35