KACHLÍK, Petr. Biorytmy jako jeden z projevů života. In 36. konference Člověk ve svém pozemském a kosmickém prostředí. 2015.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Biorytmy jako jeden z projevů života
Název česky Biorytmy jako jeden z projevů života
Název anglicky Biorhythms as one of the manifestations of life
Autoři KACHLÍK, Petr.
Vydání 36. konference Člověk ve svém pozemském a kosmickém prostředí, 2015.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Konferenční abstrakt
Obor 50300 5.3 Education
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Organizační jednotka Pedagogická fakulta
Klíčová slova česky biorymus; chronobiologie; epifýza; oscilátor; genetika; zdraví; učení; život; příroda; kosmos
Klíčová slova anglicky biorhytm; chronobiology; the pineal gland; oscillator; genetics; health; learning; life; nature; cosmos
Změnil Změnil: doc. MUDr. Petr Kachlík, Ph.D., učo 2190. Změněno: 22. 5. 2015 20:48.
Anotace
Biorytmy představují jeden ze základních projevů živé hmoty. Nalézáme je na všech etážích její organizace, mají genetický podklad. Na vyšší úrovni jsou reprezentovány řadou mozkových jader, žláz s vnitřní sekrecí, oční sítnicí i periferními orgánovými centry. Biorytmy působí hierarchicky od buněk přes tkáně a orgány až po makroorganismus, jsou spjaté s řadou důležitých dějů v těle, přírodě i vesmíru. Jejich základní úlohou je umožnit existenci a adaptabilitu jakéhokoli živého systému. Biorytmy jsou intenzivně zkoumány přibližně 100 let, mají vazby na řadu vědních disciplín - chronobiologii, chronofysiologii, chronopatologii, chronofarmokologii a mnohé další. V postmoderní informační společnosti je můžeme vystopovat v oblasti kosmického výzkumu, medicíny, pedagogiky, výrobních odvětví. Biorytmy též dokládají sepětí živé přírody s kosmickými vlivy.
Anotace anglicky
Biorhythms represent one of the manifestations of living matter. They are found on all floor levels of its organization, have a genetic basis. On a higher level, they are represented by a series of brain nuclei, endocrine glands, retina and peripheral organ centers. Biorhythms operate hierarchically from cell tissue and organs through to the macroorganism, they are associated with a number of important processes in the body, nature and the universe. Their basic role is to exist and adaptability of any living system. Biorhythms are intensively investigated approximately 100 years, have links to a variety of disciplines - chronobiology, chronophysiology, chronopathology, chronopharmacology and many others. In the postmodern information society we can be traced in space exploration, medicine, education, the productive sectors. Biorhythms also demonstrate links between wildlife with cosmic influences.
VytisknoutZobrazeno: 26. 4. 2024 09:42