KOBÍKOVÁ, Zuzana. Interpretace organických a mechanických metafor ve vědecké konceptualizaci hypertextu. In Interpretácia, chápanie a komunikácia. Medzinárodná vedecká konferencia, 6. - 7. 5. 2015, Univerzita Mateja Bela, Banska Bystrica. 2015.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Interpretace organických a mechanických metafor ve vědecké konceptualizaci hypertextu
Název anglicky An Interpretation of Organic and Mechanical Metaphors in Scientific Conceptualization of Hypertext
Autoři KOBÍKOVÁ, Zuzana (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání Interpretácia, chápanie a komunikácia. Medzinárodná vedecká konferencia, 6. - 7. 5. 2015, Univerzita Mateja Bela, Banska Bystrica, 2015.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Prezentace na konferencích
Obor 60300 6.3 Philosophy, Ethics and Religion
Stát vydavatele Slovensko
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14210/15:00082975
Organizační jednotka Filozofická fakulta
Klíčová slova česky hypertext; metafora; konceptualizace; interpretace metafor
Klíčová slova anglicky hypertext; metaphor; conceptualisation; interpretation of metaphors
Štítky rivok
Změnil Změnila: Mgr. Vendula Hromádková, učo 108933. Změněno: 3. 3. 2016 09:30.
Anotace
Pojem „hypertext“ vyjadřuje od roku 1965 ideu pokročilého, digitálního, nelineárního textu, obsahujícího odkazy k dalším informacím. Cílem příspěvku je metaforologická interpretace vývoje pojmu „hypertext“, vznikajícího s použitím tzv. absolutní metafory organismu a mechanismu. Metaforologie je podle Blumenberga (1960) historickým zkoumáním významných (tzv. absolutních) metafor ve filosofických a vědeckých textech. Absolutní metafora není podle Blumenberga v určité fázi vývoje přeložitelná do jednoznačného jazyka vědecké terminologie. V našem případě půjde o zkoumání primární fáze vědeckého objevu, kde hraje metaforické myšlení důležitou roli. Vannevar Bush (1945) v metafoře „asociace je stezka“ představil vědeckému světu svou ideu mechanizace asociativní paměti a rozvinul ji v teoretický model asociativního spojování informací. Douglas Engelbart (1962) Bushovu ideu rozvinul ve funkční hypertextový systém s pomocí analogie člověka a počítače. Autor termínu „hypertext“, Ted Nelson (1965) popsal hypertext jako organický systém, který napodobuje funkce lidské mysli. Nelson staví hypertext do analogie s magickým místem literární paměti, když odkazuje na Coleridgeovo Xanadu. Pojem „hypertext“ však Nelson definuje i s pomocí vědeckého jazyka usilujícího o jednoznačnou definici. Ve všech uvedených případech jde o vytvoření metafory s pomocí interakce organické a mechanické absolutní metafory. Tuto interakci interpretuji na základě interakční teorie metafory Maxe Blacka, založené na logické analýze interakce asociačních komplexů zmíněných metafor. Vývoj pojmu „hypertext“ představuji jako pokus o „překlad“ z metaforické řeči, ve které byla idea hypertextu formulována v počáteční fázi.
Anotace anglicky
Defined as a nonlinear text with links containing references to other pieces of information (1965), hypertext presents an extension of the concept of text. I presuppose that hypertext is conceptualised metaphorically. I shall provide a metaphorological, Blumenbergian interpretation of this scientific conceptualisation. My aim is to interpret it as a pragmatically determined dialectical interaction of organic and mechanical ‘absolute metaphors’ (metaphors that cannot be fully paraphrased in a literal language). Nelson expanded a metaphor of Vannevar Bush. Bush (1945) conceived of text linking in terms of the mechanization of the organic associative memory in his mechanical metaphor ‘association is a trail’. Bush imagined hypertext as a mechanical aid for our memory. Douglas Engelbart (1962) made Bush's concept more organic in terms of the human-computer interaction. Ted Nelson (1965) conceptualized his Xanadu hypertextual system as an organic system which imitates the functions of the human mind. Nelson imagined his Xanadu as a place of literary memory. He referred to Coleridge's Xanadu, as the never-ending and the active finding of a magical place. Blumenberg's theory gives a historical dimension to our inquiry. Max Black's interaction theory provides us with a rigorous logical analysis of absolute metaphors and their associative complexes. The development of the concept of hypertext will be introduced as an attempt to ‘translate’ the metaphorical speech, in which the idea of hypertext is formulated at an early stage of its scientific conceptualisation.
Návaznosti
MUNI/A/1153/2014, interní kód MUNázev: Soudobé problémy a minulé podoby filozofické diskuse
Investor: Masarykova univerzita, Soudobé problémy a minulé podoby filozofické diskuse, DO R. 2020_Kategorie A - Specifický výzkum - Studentské výzkumné projekty
VytisknoutZobrazeno: 22. 7. 2024 07:25