HEP, Aleš a Jiří DOLINA. Dráždivý tračník. Postgraduální gastroenterologie & hepatologie. Praha: Mladá fronta, 2015, roč. 1, č. 2, s. 116-122. ISSN 2336-4998.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Dráždivý tračník
Název anglicky Irritable bowel syndrome
Autoři HEP, Aleš (203 Česká republika, garant, domácí) a Jiří DOLINA (203 Česká republika, domácí).
Vydání Postgraduální gastroenterologie & hepatologie, Praha, Mladá fronta, 2015, 2336-4998.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 30000 3. Medical and Health Sciences
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14110/15:00083110
Organizační jednotka Lékařská fakulta
Klíčová slova česky dráždivý tračník; funkční porucha; porucha motility; dieta; terapie; stolice
Klíčová slova anglicky irritable bowel; functional disorder; motility disorder; diet; therapy; stool
Štítky EL OK
Změnil Změnila: Soňa Böhmová, učo 232884. Změněno: 11. 6. 2015 16:07.
Anotace
Funkční porucha trávicího traktu patří mezi nejčastěji se vyskytující nemoci této oblasti. Dráždivý tračník pak je jednou z nejčastěji se vyskytujících onemocnění této skupiny. Kvůli velmi široké škále forem, ve kterých se může v klinické praxi projevovat, patří mezi choroby diagnosticky nelehce určitelné. Vždy je třeba získat jistotu, že se nejedná o onemocnění organické, které, pokud nebude včas zjištěno, může nemocného vážně ohrozit. Je porovnáván pohled prof. Mařatky, který jej pečlivě popsal v r. 1968, s poznatky současnými. Je konstatováno, že v popisu klinického obrazu i v názorech na léčbu této choroby nenastaly žádné zcela zásadní změny a dráždivý tračník je stále chorobou zhoršující kvalitu života nemocných a obtížnou v diagnostice.
Anotace anglicky
Functional disorders of the digestive tract are among the most common diseases in this field. Irritable bowel syndrome is one of the most common conditions of this type. It can take many forms in clinical practice, which is why it can be a diagnostically confusing disease to pinpoint. It is always necessary to make sure that the disease is not an organic one, which could severely threaten the patient, if left undiscovered. We compare the views of professor Maratka, who carefully described the condition in 1968, with current findings. It shows that there have been no significant changes in the description of the disease's clinical picture and attitudes to its treatment since then and irritable bowel remains a disease decreasing significantly the patients' quality of life and remains a diagnostic challenge.
VytisknoutZobrazeno: 10. 5. 2024 01:46