2015
Účinnost fytoterapie v podpůrné léčbě diabetes mellitus typu 2 : III. Momordika (Momordica charantia)
RUDÁ, Jana, Hana KOTOLOVÁ a David KOUPÝZákladní údaje
Originální název
Účinnost fytoterapie v podpůrné léčbě diabetes mellitus typu 2 : III. Momordika (Momordica charantia)
Název česky
Účinnost fytoterapie v podpůrné léčbě diabetes mellitus typu 2 : III. Momordika (Momordica charantia)
Název anglicky
Effectiveness of phytotherapy in supportive treatment of type 2 diabetes mellitus : III. Momordica (Momordica charantia)
Autoři
RUDÁ, Jana (203 Česká republika, garant, domácí), Hana KOTOLOVÁ (203 Česká republika) a David KOUPÝ (203 Česká republika)
Vydání
Česká a slovenská farmacie, Praha, Česká lékařská společnost J.E. Purkyně, 2015, 1210-7816
Další údaje
Jazyk
čeština
Typ výsledku
Článek v odborném periodiku
Obor
30104 Pharmacology and pharmacy
Stát vydavatele
Česká republika
Utajení
není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV
RIV/00216224:14110/15:00083768
Organizační jednotka
Lékařská fakulta
Klíčová slova anglicky
momordica; Momordica charantia; diabetes mellitus; phytotherapy
Štítky
Příznaky
Recenzováno
Změněno: 3. 11. 2015 15:29, Ing. Mgr. Věra Pospíšilíková
V originále
Momordica charantia (česky hořká okurka, anglicky bitter melon) je teplomilná popínavá rostlina přirozeně se vyskytující v tropické a subtropické Asii, Africe a Karibiku, u nás rostoucí ve sklenících. Zralé plody připomínající okurku nebo dýni se používají jako zelenina, nezralé plody jsou za syrova velmi hořké a osvěžující. Po staletí jsou v čínské lidové medicíně drogy z celé rostliny užívány k léčbě diabetu, rakoviny a proti infekcím způsobené červy, viry a malárií. Antidiabeticky působí především triterpenoidy cucurbitanového typu, charantin, p-inzulin a 9cis-11trans-13trans konjugovaná kyselina linolenová. Tyto obsahové látky obsažené v přípravcích z momordiky v klinických studiích vykazují antidiabetické účinky mechanismem zvýšení sekrece inzulinu, snížení inzulinové rezistence a snížení resorpce glukózy GIT. Dále působí na úpravu lipidového spektra (především 9cis-11trans-13trans konjugovaná kyselina linolenová), neuroprotektivně, antioxidačně a ovlivňují sekreci adipokinů ve smyslu omezení příznaků metabolického syndromu. Antidiabetické účinky extraktu z momordiky byly srovnávány i s aktivní léčbou několika perorálními antidiabetiky a vykazovaly srovnatelné účinky. Klinických studií je však nedostatek a některé vykazují nízkou metodologickou kvalitu, proto je zatím obtížné objektivně zhodnotit léčebný potenciál rostliny.
Anglicky
Momordica charantia is a thermophilic voluble plant from the tropical and subtropical regions of Asia, Africa and the Caribbean. In central Europe, momordica requires greenhouse plantations. Mature fruits resemble a cucumber or a pumpkin and can be used as other similar vegetables. Crude fruits are very bitter and refreshing. For centuries the plant has been known in Chinese traditional medicine for its antidiabetic effects as well as for the treatment of cancer or infections caused by worms, viruses and malaria. Antidiabetic effects are attributed namely to cucurbitane type triterpenoids, charantin, p-insulin and 9cis-11trans-13trans-conjugated linolenic acid. These substances in momordica preparations show antidiabetic effectiveness in clinical studies by increasing insulin secretion and deceasing insulin resistance or glucose absorption from the gut. Beside this main effect the extract possesses certain neuroprotective and antioxidant effects (especially p9cis-11trans-13trans-conjugated linolenic acid) and contributes to normalize blood lipid and adipokine levels which results in the normalization of metabolic syndrome. Antidiabetic effectiveness of momordica was compared to active treatment with several oral antidiabetic drugs and proved comparable effects. However, the number of studies is limited and their methodological approach variable. Therefore, the evidence is so far inconclusive.
Návaznosti
MUNI/A/1116/2014, interní kód MU |
|