J 2015

Seroprevalence of antibodies of Neospora spp. and Toxoplasma gondii in horses from southern Italy

BÁRTOVÁ, Eva, Tereza MACHAČOVÁ, Kamil SEDLÁK, Marie BUDÍKOVÁ, Ugo MARIANI et. al.

Základní údaje

Originální název

Seroprevalence of antibodies of Neospora spp. and Toxoplasma gondii in horses from southern Italy

Název česky

Séroprevalence protilátek proti Neospora spp. a Toxoplasma gondii u koní v jižní Itálii

Autoři

BÁRTOVÁ, Eva (203 Česká republika, garant), Tereza MACHAČOVÁ (203 Česká republika), Kamil SEDLÁK (203 Česká republika), Marie BUDÍKOVÁ (203 Česká republika, domácí), Ugo MARIANI (380 Itálie) a Vincenzo VENEZIANO (380 Itálie)

Vydání

Folia Parasitologica, Praha, AV ČR, Institute of Parasitology, Biology Centrum, 2015, 0015-5683

Další údaje

Jazyk

angličtina

Typ výsledku

Článek v odborném periodiku

Obor

30300 3.3 Health sciences

Stát vydavatele

Česká republika

Utajení

není předmětem státního či obchodního tajemství

Odkazy

Impakt faktor

Impact factor: 1.271

Kód RIV

RIV/00216224:14310/15:00083771

Organizační jednotka

Přírodovědecká fakulta

UT WoS

000364837200001

Klíčová slova česky

sérologický test; Equus caballus; rizikový faktor; toxoplasmoza; neosporoza

Klíčová slova anglicky

serological test; Equus caballus; risk factor; toxoplasmosis; neosporosis

Štítky

Příznaky

Mezinárodní význam, Recenzováno
Změněno: 25. 5. 2017 16:21, Ing. Nicole Zrilić

Anotace

V originále

The consumption of horse meat has been epidemiologically linked to clinical toxoplasmosis in humans and neosporosis that may cause clinical illness in horses. Here we determined seroprevalence of antibodies against Toxoplasma gondii Nicolle et Manceaux, 1908 and species of Neospora Dubey, Carpenter, Speer, Topper et Uggla, 1988 in horses from Italy. Blood samples were collected from 643 apparently healthy horses from 60 farms of 51 municipalities in southern Italy. The presence of antibodies against T. gondii and Neospora spp. were detected by indirect fluorescence antibody test (IFAT); a titre at least 50 was considered positive. The same sera were also tested for antibodies against Neospora spp. by a competitive-inhibition enzyme-linked immunosorbent assay (cELISA); samples with at least 30% inhibition were considered positive. Antibodies against T. gondii and Neospora spp. were detected in 19 (3.0%) and 15 (2.3%) horses by IFAT, respectively, without statistical difference between gender, age and breeds (p-value greater than 0.05). Antibodies against species of Neospora were detected in 70 (10.9%) horses by cELISA with statistical difference in gender (6.0–18.5%, p-value less than 0.05) and breeds (0–19.4%, p-value less than 0.05). Although T. gondii infection rates were low, the risk of human infection should not be dismissed, particularly in Italy where consumption of raw or undercooked horse meat has a long tradition.

Česky

Konzumace koňského masa byla epidemiologicky spojena s klinickou toxoplasmózou u lidí a neosporózou, které mohou způsobit klinické onemocnění u koní. Zde jsme určovali séroprevalence protilátek proti Toxoplasma gondii (Nicolle et Manceaux, 1908) a Neospora spp. (Dubey, Carpenter, Speer, Topper et Uggla, 1988) u koní z Itálie. Krevní vzorky byly odebrány od 643 zjevně zdravých koní z 60 farem v 51 obcích v jižní Itálii. Přítomnost protilátek proti T. gondii a Neospora spp. byly detekovány testem IFAT; titr aspoň 50 byl považován za pozitivní. Stejné sérum bylo také testováno na protilátky proti Neospora spp. pomocí cELISA; vzorky s aspoň 30% inhibici byly považovány za pozitivní. Protilátky proti T. gondii a Neospora spp. byly detekovány u 19 (3,0%) a 15 (2,3%) koní podle IFAT, v daném pořadí, a to bez statisticky významného vlivu pohlaví, věku a plemene (p-hodnota větší než 0,05). Protilátky proti Neospora byly zjištěny u 70 (10,9%) koní podle cELISA. Zde se prokázal statisticky významný rozdíl v pohlaví (6.0-18.5%, p-hodnota menší než 0,05) a plemenu (0-19.4%, p-hodnota menší než 0,05). Ačkoli výskyt T. gondii byl nízký, riziko nákazy člověka by nemělo být podceňováno, zejména v Itálii, kde konzumace syrového nebo nedostatečně tepelně upraveného koňského masa má dlouhou tradici.